ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 208 ГОДИНА ОД ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Државном церемонијом на знаменитом месту Таковски грм данас је обележено 208 година од подизања Другог српског устанка под вођством Милоша Обреновића. Венце на Споменик устанку поред осушеног храста положили су:  потпуковник Ненад Дражинац, командант гарнизоног места касарне „Војвода Радомир Путник“, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац, представници управе Моравичког управног округа, представници братимљених градова општине Горњи Милановац, Комуне Вефсен из Норвешке, Сежане из Словеније, Словењ Градец из Словеније, Плевена из Бугарске, општине Куманова из Северне Македоније, Пробиштипа из Северне Македоније, општине Кавадараца из Северне Македоније, као и представници  Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Након полагања венаца, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац поздравио је присутне на платоу Споменика “Таковски устанак”, додајући да је на овај дан пре 208 година, са овог знаменитог места, уз много неизвесности и напора започето стварање модерне српске државе.

-Наши преци окупљени око идеала и слободе, свесни ризика сукоба са много јачим и бројнијим противником, решили су једном за свагда да ставе тачку на ропство, пропадање и све извесније нестајање. Од скупа код Цркве-брвнаре и столетног храма у Такову и чувених речи “Ето мене, а ето и вама рата са Турцима” изговорених у Горњој Црнући, до славних бојева на Љубићу, Палежу, Крагујевцу, Карановцу, Пожаревцу и Дубљу, малена Србија је након само пар месеци стекла слободу, захваљујући јунаштву њених најхрабријих синова под вођством Милоша Обреновића. Стрпљиво, дипломатски,одморено, али и бескомпромисно, у деценијама које су следиле, без проливања крви, Милошева Србија је стекла оно што јој припада. Хаишерифима и бератима стекла је статус аутономне кнежевине у оквиру Турског цартста. Ипак, кључна тековина поменутих процеса огледала се у једној преко потребној речи-миру. Данас, на почетку треће деценије 21. века, Србија се налази пред многим искушењима, а мир, равнопшравност и уважавање је оно што тражимо, уз отвореност према свим људима чистог срца. Јединство и слога је оно што нам је најпотребије. Нека нам светли пример људи окупљених пре више од 200 година буде звезда водиља у данима који следе. Без Србије нема ни нас, чувајмо је, бранимо и што је најважније, развијајмо, нека је срећна годишњица Другог српског устанка, Дан Војске и Дан општине Горњи Милановац-закључио је председник општине.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић рекао је да Таковски устанак треба посматрати као истински државотворни темељ и печат народног јединства обнове српске државности на којој почива савремена Србија.

– Данас, савремена Република Србија поклања пуну пажњу очувању достојанственог сећања и Другог устанка. Поред сталних активности на заштити војних меморијала и места страдања, Србија посебан значај поклања образовању из области националне и опште војне историје, као и подржавању програма из области науке, културе и просвете који треба да дају допринос сагледавању и познавању периода из Другог српског устанка. Таково није место које нас окреће прошлости, већ бољој будућности у којој ће, уместо страдања, господарити живот, уместо смрти рађање, уместо ратова, стваралаштво и бољитак, развој привреде, пољопривреде и села. Савремена Србија коју државнички, одговорно и мудро води води председник Александар Вучић и у чије је стварање уткан и овај велики догађај, опредељена је да живи у миру и сарадњи са демократским државама, европски опредељена, заснована на поштовању закона личних и грађанских права и слобода- нагласио је Карановић.

Након поздравних говора,на Таковском платоу уследио је културно-уметнички програм.

КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

Previous Дан Општине Горњи Милановац полагање венаца на тргу