Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан државности Републике Србије

Обележен Дан државности Републике Србије

Полагањем венаца на Тргу кнеза Михаила у Горњем Милановцу на бисту војводи Живојину Мишићу обележен је Дан државности – Сретење. Венце су положили представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године Подружница Горњи Милановац и представници Војске Србије. Испред општине Горњи Милановац венац је положио председник Скупштине општине Лазар Николић.

Сретење је државни празник Републике Србије – Дан државности Србије, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав, један од првих демократских устава у Европи.

Српска револуција започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније захваљујући мудрости кнеза Милоша Обреновића, творца модерне Србије, који је 23. априла 1815. године у Такову подигао Други српски устанак.

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац данас је обележило Сретење Господње – славу српских ратника ослободилачких ратова Србије. Тим поводом је у Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу одржан помен српским ратницима и сечење славског колача, а потом и пријем уз пригодан програм у згради Старог суда.

Previous Новац за вантелесну оплодњу у иностранству. Усвојен први ребаланс буџета за 2020. годину

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I