Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан уставности Краљевине Норвешке

Обележен Дан уставности Краљевине Норвешке

У склопу прославе 17. маја, Дана уставности Краљевине Норвешке, представници пријатељске општине Вефсн и општине Хемнес уз присуство чланова Друштва пријатељства положили су цвеће и венце на споменике палим интернирцима из наше земље.

Иако традиција обележавања Дана Норвешке у Србији траје више од четири деценије, последње две године овај значајан датум обележен је скромно. Због целокупне ситуације изазване пандемијом, из Горњег Милановца упућене су само најсрдачније честитке Берити Хундал, председници општине Вефсн, од стране Дејана Ковачевића председника општине и Драгана Марковића генералног секретара Норвешког друштва у Србији.

Пријатељство између наших општина траје деценијама, а симболи ове привржености су и „Норвешка кућа“ у Горњем Милановцу као и Спомен комплекс на Брду мира.

Иначе, у јуну ове године навршава се 79 година од како је у Норвешку стигао први, од укупно четири транспорта југословенских интернираца, који је требало да граде путеве и пруге на северу ове земље. Од планираних 10.000, због епидемија и транспортних проблема, послато је, са територије бивше Југославије, укупно 4.268 затвореника, од којих највише Срба, 3841,и то махом земљорадника из рудничко-таковског краја и Војводине. Страдало је, према незваничним подацима, више од половине, 2.360 логораша, који су били изложени мучењима од стране фашиста и њихових присталица. Норвежани су, згрожени призорима измучених логораша, пружали несебичну помоћ интернирцима у храни, лековима, смештају и покушају бекства.

Previous Радова на „Брусничкoj школи” у пуном јеку

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I