Eng

Es

It

Sp

Обележен век ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату

Обележен век ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату

Свечаном академијом, одржаном у Великој сали Културног центра обележен је један век од ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату.

Пригодном програму и својеврсном историјском часу присуствовао је председник општине Дејан Ковачевић са својим сарадницима, гарнизон Војске Србије, ученици основних и средњих школа, али и бројни Милановчани.

Глумац Милановачког аматерског позоришта Александар Аврамовић кроз причу једног човека дочарао је период окупације града и околине од стране Аустроугарске, преко страдања српске војске и преласка преко Албаније па све до коначног ослобођења које се догодило 28.10.1918. године.

О дешавањима у Горњем Милановцу у периоду ослобођења у Великом рату присутнима је говорио директор Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић. Како је испричао правог ослобођења није било, јер су се аустроугарске снаге саме повукле, а том приликом је лево крило Дринске дивизије ушетало у град. Улазак српске војске у Горњи Милановац представља врхунац свих ратних напора, почев од 1912. па закључно са крајем октобра 1918. године. Марушић је рекао да је у ратним годинама Великог рата учествовало око 10.000 људи из овог краја, а једна половина се није вратила својим кућама.

Својим изведбама у програму су учествовали хор и оркестар КУД „Шумадија“, као и Срђан Стојанић који је рецитовао „Трубе“ Момчила Настасијевића, као и део „Плаве гробнице“, песме која осликава сву муку и страдање српских војника далеко од отаџбине.

Музеј рудничко-таковског краја у холу Дома културе поставио је изложбу на тему „Епопеја великог рата“ коју грађани могу да виде до 02. октобра 2018.

Previous Нов асфалт за километар пута у Синошевићима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I