Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица Халијард мисије

Обележена годишњица Халијард мисије

На Галовића пољу, у Прањанима, обележена је годишњица Халијард мисије.

Догађају су присуствовали амбасадор САД у Србији Кајл Скат, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Обележавање годишњице започело је уз интонирање химни и полагање венаца на споменик. У Цркви је одржан помен учесницима Мисије. Након тога, оркестар ваздухопловства САД одржао је концерт у просторијама ОШ „Иво Андрић“ у Прањанима. На улазу у Дом здравља „Џон Кингсбури“ свечано је откривена табла.

Халијард мисија највећа је акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату и изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД-а у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. На тај начин спашено је више од 500 америчких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота евакуисан је у Прањанима са импровизованог аеродрома 1944. године. Стотине сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године, како би изградили импровизовани аеродром за евакуацију. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као „Operation Halyard“ и сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

 

„Догађаји из те давне 1944. године само су доказ колико су наша два народа блиска. Овом приликом желим да се захвалим свим мојим сународницима и житељима прањанског краја што су поступили на најбољи могући начин и што су продубили наше пријатељство са америчким народом. Такође, желим да се захвалим Амбасади САД и Фондацији „Мисија Халијард“ што нисте заборавили на овај чин нашег народа и што сваке године ојачавамо наше пријатељство. Хвала вам што сте посетили општину Горњи Милановац“ , истакао је председник општине Дејан Ковачевић.

Амбасадор Скат поздравио је окупљене грађане и захвалио се на гостопримству и обраћање завршио речима „хвала Прањани, хвала Србијо“.

Previous Обилазак радова на депонији Вујан

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I