Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица НАТО бомбардовања

Обележена годишњица НАТО бомбардовања

Полагањем венаца на споменик Жртвама НАТО агресије у спомен-парку Брдо мира обележено је19 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Испред Војске Србије венац је положио Недељко Планојевић, командант касарне Војвода Радомир Путник, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

У име општине Горњи Милановац венац је положио председник Скупштине општине Лазар Николић.

Напад на тадашњу Савезну Републику Југославију извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан.

Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге УН надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24.марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе на више места у Србији и Црној Гори.

Бомбардовање је трајало 78 дана, настрадало је близу 4000 људи, а материјална штета је процењена на близу 100 милијарди долара.

После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 09. јуна 1999. године.

Савет безбедности УН 10. јуна 1999. године, усвојио је резолуцију 1244, којом је одобрено да на Косово и Метохију буду упућени војници Кфора са задатком да чувају мир, безбедност и обезбеде повратак избеглих.

Previous У Горњем Милановцу ускоро почиње са радом Научни клуб

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I