Eng

Es

It

Sp

Обележено 206 година од подизања Другог српског устанка

Обележено 206 година од подизања Другог српског устанка

У Спомен комплексу у Такову данас су венце положили испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Миодраг Капор- државни секретар, представници Министарства одбране, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и републички инспектор господин Владимир Радисавчевић.

Подизање Другог српског устанка у Такову 23. априла 1815. године један је од најзначајнијих догађаја у Српској историји. Након неколико састанака у селима Рудовци, Вреоци, Драгољ И Луњевица договорено је да се народ окупи у Такову, на Цвети, и да се на чело устанка постави Милош Обреновић. Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, данас је на овом, у историјском смислу, кључном месту за Србију, одао почаст нашим храбрим прецима.

„На овај велики православни празник који пада седам дана пре Васкрса, традиционално се се под Грмом окупљао велики број људи. Како је међу народом владало опште расположење да се поново крене у борбу за слободу, Таково је било идеална прилика за то. Ноћ уочи одласка у Таково Милош Обреновић је са својим најближим сарадницима провео у манастиру Враћевшница. Рано изјутра сви заједно стигли су пред таковску цркву, где се након службе окупљеном народу обратио Милош. Потанко изложивши ситуацију у којој се нашао српски народ, закључио је да је сазрело време да се крене у одсудну битку за ослобођење.“ – рекао је Дејан Ковачевић.

Према његовим речима, Милош је мудром и одмереном политиком, уз минималне људске и материјалне жртве, након безмало две деценије преговора, успео да постави темеље српске државности, што је највећа тековина Другог српског устанка.

„Највеће достигнуће које су нам могли оставити наши стари, а то је без икакве сумње ДРЖАВА СРБИЈА, тражи данас од нас потомака тих неусташивих, одважних и мудрих људи, да останемо на висини историјског задатка, да нашу отаџбину по сваку цену сачувамо и што је више могуће унапредимо. Неће нам бити лако, али ми једноставно немамо избора него да црпећи снагу из дела наших славних предака, стварамо преспективе једног уређеног, просперитетног и солидарног друштва. На то нас данас подсећа прошлост и пре свега обавезује будућност.“ – закључио је Ковачевић своје излагање.

Присутнима се обратио и Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Он је свим присутнима пре свега честитао Дан војске, а затим се осврнуо на Други српски устанак, најважнији историјски догађај за Србију, који је представљао наставак борбе за ослобођење Србије од Османске власти.Капор је истакао да је наша обавеза да чувамо јединство и независност народа, да јачамо нашу економију, трговину, војску, медицину, културу, просвету и уздижемо наш народ ка оним идеалима којима су стремили и наши преци.

Previous Обележен Дан војске у Горњем Милановцу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I