Odrzan Dan opstine 23.april 2013. godine

Povodom 23. aprila – Dana opštine Gornji Milanovac, 198 godina od Drugog srpskog ustanka i 160 godina od osnivanja Gornjeg Milanovca i ove godine tokom centralnih aprilskih svečanosti održano je nekoliko koncerata, svečana sednica Skupštine opštine sa uručenjem opštinskih priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima, položeni su venci na gradskom trgu i ustaničkom Takovu uz održane prigodne kulturno-umetničke programe.
Centralni dan obeležavanja Dan opštine 23.april započet je odavanjem počasti i istovremenim polaganjem venaca na spomenike na trgu kneza Mihaila, Brdu mira i spomenike u Staroj Čaršiji. Venac na spomenik slobode zajednički su položili predsednik opštine Milisav Mirković i Jadranka Dostanić, predsednik SO Gornji Milanovac, a na ostalim lokacijama polagači su bili predstavnici lokalne samouprave i delegacije bratskih opština.
Slavodobitnici ovogodišnjih opštinskih priznanja nagradu za svoja dostignuća dobili su na svečanoj sednici Skupštine opštine održanoj u Domu kulture. Posle pozdravnog govora i predstavljanja nosioca ovogodišnjih opstinskih priznanja, predsednica skupštine Jadranka Dostanić prepustila je reč predsedniku opštine Milisavu Mirkoviću koji je čestitao dobitnicima priznanje i u obraćanju pozdravio prisutne odbornike, goste i građane. U ime nagrađenih prisutnima se obratio dr Slavko Vučićević.

Dobitnici ovogodišnjih opštinskih priznanja:

Zlatna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se Društvu sa ograničenom odgovornošću „9. septembar“ iz Gornjeg Milanovca
Ovo privatno preduzeće osnovano je, kako i sam naziv kaže, 9. septembra 1982. godine. Proizvodni program ove firme najpre je obuhvatao konstrukciju i izradu raznih tipova mašina, prvenstveno mašina za preradu papira, a danas, je to proizvodnja potrošnih medicinskih, stomatoloških i kozmetičkih sredstava koja je locirana u Gornjem Milanovcu, dok se proizvodnja mašina za papirne maramice i salvete odvija u Čačku.
Mašinske linije odlikuju se savremenim softverom i kompletnom automatizacijom procesa proizvodnje. Za poznate kupce plasira od 12 do 14 linija na godišnjem nivou i jedna je od vodećih firmi u Evropi po broju prodatih linija.
U procesu proizvodnje koristi prirodne materijale koji nisu štetni po zdravlje i okolinu.

 

Zlatna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se doktoru Slavku Vučićeviću
Dr Slavko Vučićević je rođen 1958. godine u Gornjem Milanovcu. Osnovnu školu završio je Gornjoj Vrbavi i Vraćevšnici, a Gimnaziju u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine. Nakon položenog specijalističkog ispita iz radiologije, 1995. godine odbranio je magistarsku tezu iz radioterapije, a doktorsku disertaciju iz onkologije, dvanaest godina kasnije. Zvanje naučni saradnik, u oblasti medicinskih nauka za onkologiju, stekao je aprila 2008. godine. Stručno se usavršavao u inostranstvu, i to u Univerzitetskoj klinici u Beču i Institutu za onkologiju u Ljubljani. Kao autor i koautor učestvovao je u izradi protokola za lečenje malignih bolesti. Po pozivu održao je više predavanja iz radiološke onkologije karcinoma glave i vrata, jednjaka, štitaste žlezde, lomfoma. Danas je direktor Službe radioterapije – Klinika za radiološku onkologiju i dijagnostiku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Takođe, član je Srpskog lekakarskog društva, Evropskog udruženja za terapijsku onkologiju i radiologiju i Evropskog respiratornog društva.

Zlatna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Milutinu Mrkonjiću iz Beograda
Danas je, ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a potom bio direktor Centra za istraživanje i projektovanje. Posle NATO bombardovanja bio je rukovodilac obnove Srbije. U predhodnoj Vladi biva izabran za ministra infrastrukture. Njegovim zalaganjem i svesrdnom pomoći, u rudničko-takovskom kraju asfaltirano je više desetina kilometara puteva.

Zlatna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se magistru Velimiru Iliću iz Čačka
Danas je, ministar za građevinu i urbanizam u Vladi Republike Srbije. Posle diplomiranja na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, radio je za nekoliko građevinskih firmi. Magistrirao je 2005. godine na Tehničkom fakultetu u Čačku. Kao ministar za kapitalne investicije, a potom kao ministar za infrastrukturu doprineo je unapređenju infrastrukture opštine Gornji Milanovac, kako na seoskom tako i na gradskom području, počevši od većeg broja putnih pravaca pa do pomoći kod izgradnji sportskih i fiskulturnih sala, adaptacija škola, crkava i drugih objekata. Realizacija projekta Autoputa Beograd – Čačak imaće veliki značaj za budući razvoj naše opštine.

Zlatna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Dejanu Tomaševiću, bivšem košarkašu iz Beograda
Rodom iz rudničko-takovskog kraja koga sa ponosom svuda ističe. Danas je potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, zaduženog za takmičenja. Svoju košarkašku karijeru započeo je u Borcu 1990. godine, potom je igrao u Crvenoj zvezdi i Partizanu, sa kojim je osvojio prvenstva 1996. i 1997. i kup 1999. godine. Godine 1999. je prešao u Budućnost i sa njom osvojio prvenstva 2000. i 2001. i kup 2001. U sezoni 2000/2001. proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige. Karijeru je 2001. nastavio u Tau Keramici i osvojio Kup Španije. 2002. je prešao u Pamesu, sa kojom je 2003. osvojio ULEB kup. Tomašević je sa Panatinaikosom osvojio dve duple krune 2006. i 2007. i Evroligu 2007. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je tri Evropska prvenstva u košarci (1995, 1997. i 2001), dva Svetska prvenstva (1998. i 2002) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. Ovaj istaknuti srpski i svetski sportista dobitnik je mnogih priznanja. Odlikovan je ordenom Svetog Nemanje.

Srebrna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Ljubiši Drinjakoviću, privredniku, direktoru i suvlasniku mini mlekare „Bodri“ u Takovu
Inženjer Drnjaković, koji je škole i radni vek završio u Nemačkoj, svoju životnu ušteđevinu uložio je u gradnju mlekare u rodnom Takovu. Bila je to investicija od oko četiri miliona evra, što je u našim uslovima vrlo značajna i poštovanja vredna suma! Mlekara je počela sa radom 2007. godine. Danas zapošljava dvadeset radnika, uz stotinak kooperanata, proizvođača mleka iz ovog kraja. Svoje poslovanje namerava i da proširi, insistira na kvalitetu, po nemačkim i evropskim standardima koji važe u ovoj oblasti, koje nenametljivo i neumitno prenosi i na poslovanje drugih mlekara širom Srbije. Rezultati analize uzoraka u svih deset vrsta mlečnih prerađevina koji se proizvode u ovoj mlekari pokazali su neprisustvo aflatoksina.

Srebrna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Branku Nikoliću, likovnom umetniku iz Gornjeg Milanovca
Bio je u grupi osnivača i pokretača Međunarodnog bijenala umetnosti minijature i u jednom mandatu predsednik Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca. Nedavno je krunisao višedecenijsko stvaralaštvo 18. samostalnom izložbom slika u Gornjem Milanovcu. Do sada je ostvario neverovatnu produkciju od oko 3200 umetničkih dela. Ovaj plodni stvaralac učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, na likovnim kolonijama širom zemlje, i u velikom broju humanitarnih akcija i aukcija. Poznat je kao čovek koji je poklonio ogroman broj slika posebno kad su u pitanju sportske manifestacije, izgradnja verskih objekata i mnoge druge akcije koje je nesebično, ljudski i umetnički pomagao.

Srebrna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Radovinu Lazareviću, kovaču iz Gornjeg Milanovca
Varnice koje sevaju više od šest decenija između Radovinovog čekića i nakovnja, ostvetljavaju jednu nesvakidašnju posvećenost tradicionalnom i korisnom zanatu. One su primer odanosti poslu i putokaz na koji način jedan narod, i svaki pojedinac u njemu, treba i mora da učini za svoj preporod. U najkraćem Radovin Lazarević je akademik u svojoj profesiji dostojan uvažavanja i poštovanja. Dugogodišnjim pregalaštvom, znanjem, umećem i ljubavlju prema svom zanimanju Radovin je iskovao divljenje svojih sugrađana i svih koji ga poznaju.

Srebrna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Panteliji Gačiću, inženjeru prehrambene tehnologije u penziji iz Gornjeg Milanovca
Po završetku fakulteta zaposlio se u PIK „Takovo“ davne 1963. godine kao prvi inženjer prehrambene tehnologije, zatim šef proizvodnje i direktor fabrike „Votke“, tehnički direktor i direktor tadašnjeg OOUR-a. Godine 1989. izabran je za predsednika Skupštine opštine Gornji Milanovac. Na ovoj funkciji zalagao se da se nastave započete investicije oko „Rzava“, da se započne izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja nove osnovne škole, izgradnja lokalnih i nekategorisanih puteva, inicirao je da se organizuje obeležavanje 175.-godišnjice Drugog srpskog ustanka što je i urađeno na Cveti 1990. godine. Na prvim višestranačkim izborima izabran je za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Veoma cenjen kao stručnjak, pa je više puta imenovan za člana raznih upravnih odbora i komisija, a u periodu od 2004. do 2008. bio je član Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac.

Srebrna plaketa „Takovski ustanak“ dodeljuje se gospodinu Dragoslavu Žižoviću, dugogodišnjem predsedniku Saveta Mesne zajednice Leušići
Pod njegovim rukovodstvom Mesna zajednica Leušići: nasula je i asfaltirala puteve, uredila seosko groblje, izgradila kapelu i trpezariju na seoskom groblju, uredila i renovirala spomen dom u Leušićima, rekonstruisala elektro mrežu i druge komunalne objekte od interesa za meštane sela i šire. U toku svog dugogodišnjeg mandata ovaj nesebični čovek posebno je vodio računa o starim i bolesnim licima.

 

Centralna svečanost obeležavanja 198.godišnjice od podizanja Drugog srpskog ustanka, održana je u Takovu. U čast Takovskim junacima venac je prvo položio predstavnik Vlade Republike Srbije prof. dr Žarko Obradović ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potom predstavnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog okruga, Predsednik opštine i Predsednica SO Gornji Milanovac, a potom i svi uvaženi gosti –predstavnici inostranih delegacija.

Kulturno-umetnički program „Da se ne zaboravi“ na otvorenoj pozornici u kneževim livadama, a u organizaciji Ministarstav rada i socijalne politike, održali su članovi hora „Sveti Đorđe“ i dečjeg hora „Čarolije“ pod vođstvom Leontine Vukomanović. Program je vodio beogradski glumac Marko Živić.

Koncert „Srbija u ritmu Evrope“ održan je u večernjim satima centralnog Dana proslave na Gradskom trgu uz prisustvo velikog broja dece, roditelja i gornjomilanvčana koji podržavaju ovakve manifestacije.

Takođe, povodom 23. aprila – Dana opštine Gornji Milanovac, 198 godina od Drugog srpskog ustanka i 160 godina od osnivanja Gornjeg Milanovca, pred prepunim gledalištem na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu, u ponedeljak veče održan je koncert estradne umetnice Ane Bekute.
Koncert za građane Opštine Gornji Milanovac održan je u organizaciji Opštine Gornji Milanovac uz podršku gornjomilanovačke privrede, a sav prihod od koncerta ove estradne umetnice biće uplaćen na račun dvogodišnje Ljubice Adamović kojoj je potrebna hitna transplantacija srca.

Previous Zbog vremenskih nepogoda nije odrzan decji program povodom Dana opstine