Eng

Es

It

Sp

Одржан традиционални Марш пријатељства

Одржан традиционални Марш пријатељства

Према традицији дугој неколико деценија, у Горњем Милановцу одржан је јуче Марш пријатељства у знак сећања на четири хиљаде југословенских интернираца који су били заточени у нацистичким логорима у Норвешкој током Другог светског рата.

„Норвешка и Србија имају веома добру сарадњу, али приватна пријатељства настала на овај начин су веома важна јер временом напредују и проширују се у друге видове сарадње. Људи који су преживели нацистичке логоре у Норвешкој захвалност дугују превасходно народу Норвешке, који је и поред огромне опасности помагао интернирцима у свакој прилици“ рекао је председник општине Милисав Мирковић који је присуствовао свечаном скупу испред Куће српско – норвешког пријатељства.

Овом приликом, председник општине захвалио се амбасадору Краљевине Норвешке, који је присуствовао традиционалном Маршу пријатељства, на сарадњи и доприносу у јачању веза ова два народа, јер како амбасадору ускоро истиче мандат у Србији ово је била последња званична посета Горњем Милановцу.

„Надам се да је најтеже време прошло јер Србија се креће у добром правцу. Између ова два пријатељска народа развијено је искрено пријатељство као и дипломатска и привредна сарадња“ рекао је амбасадор Nils Ragnar Kamsvag. Програм Марша пријатељства почео је у преподневним часовима окупљањем учесника у Норвешкој кући, а након тога настављен је полагањем цвећа на споменик изгинулим интернирцима на Брду мира и шетњом предвиђеном стазом Марша из Такова до Норвешке куће, где је настављен програм домаћина.

Међу малобројним преживелим интернирцима, члановима њихових породица из неколико градова Србије и гости из Норвешке су марширали у знак сећања на оне који су заувек остали на Норвешкој земљи али и на дане када је учвршћено пријатељство народа Србије и Норвешке.

Previous Прваку општинске лиге уручен пехар

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I