ODRŽANA 4. SEDNICA MORAVIČKOG UPRAVNOG OKRUGA

Danas, 21. decembra 2012. godine u Svečanoj sali Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu održana je četvrta sednica Moravičkog upravnog okruga. Na Dnevnom redu ove sednice bila je Informacija o predlogu mreže srednjih škola u Republici Srbiji.
Sednici su prisustvovali načelnik Moravičkog upravnog okruga Darko Domanović, sekretar Brane Drobnjak, Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, Predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, Predsednik Opštine Ivanjica Milomir Zorić, Predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović kao i izvestioci po utvrđenom dnevnom redu: načelnik Školske uprave u Čačku, član Saveta za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih dr Željko Papić i predsednik Aktiva direktora srednjih škola Moravičkog okruga Vladan Nicović.
Povod za održavanje sednice i razmatranje pitanja mreže srednjih škola, kako je rekao Darko Domanović, jeste smanjenje broja učenika što ima za posledicu i smanjenje broja odeljenja u srednjim školama na području okruga. Načelnik Školske uprave Danilo Beodranski rekao je da je potrebno pristupiti izradi projekcije mreže škola koja bi se primenjivala od 2014. godine.
Kako je istakao dr Željko Papić, postojeća mreža srednjih škola je neadekvatna usled toga što plan upisa ne prati potrebe tržišta rada dok je Vladan Nicović rekao da se mora pristupiti utvrđivanju prioritetnih zanimanja i na osnovu toga sačiniti planove upisa odnosno obrazovanje treba staviti u vezu sa lokalnom privredom.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da današnji sastanak mora imati inicijalni karakter imajući u vidu značaj pitanja koje se razmatra i da stoga na ovom pitanju treba ozbiljno i sistemski raditi. Mrežu srednjih škola treba upodobiti potrebama privrede pa tako na primer u Gornjem Milanovcu koji ima dobro razvijenu grafičku industriju treba otvoriti odeljenja koja će školovati kadrove za to područje rada. Kako je dalje istakao, Gornji Milanovac neće dozvoliti da se gase osnovne škole na seoskom području jer gašenjem škole gasi se i to selo.
Gradonačelnik Grada Čačka Vojislav Ilić konstatovao je da se na ovom pitanju mora dosta raditi i da ovo pitanje zajedno moraju rešavati gradonačelnici odnosno predsednici opština, aktiv direktora srednjih škola i privreda.
Predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović rekao je da se mora raditi na modernizaciji nastave u smislu uvođenja više praktične nastave.
Predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić podržao je stavove drugih članova Saveta istakavši da se u rešavanje ovog pitanja moraju uključiti i nadležna Ministarstva.

Previous Doček nove 2013-te godine na trgu Kneza Mihaila sa Aleksandrom Radović