Eng

Es

It

Sp

Одржана Јавна расправа поводом израде Програма развоја туризма општине Горњи Милановац

Одржана Јавна расправа поводом израде Програма развоја туризма општине Горњи Милановац

Протекле недеље одржана је Јавна расправа поводом израде Програма развоја туризма општине Горњи Милановац, од 2019. до 2025. године. Програм развоја туризма израдила је београдска фирма C.T.D. 3, на челу са Светланом Драгић, дипл.инж.арх, али и стручним тимом од четири доктора наука и четири инжењера. Она је присутнима изложила исцрпан елаборат Програма развоја туризма наше општина, истакавши да општина Горњи Милановац, поред добре и развијене инфраструктуре, јаке индустрије и пољопривреде, има велики потенцијал у развоју туризма, који треба искористити.

„Програм развоја туризма општине Горњи Милановац је једна мултидсциплинарна студија којом смо желели да прикажемо најзначајнију општину у центру Србије, у којој се стичу сви путеви и која је била центар из ког је кренула да се развија наша Србија. Милановац је прелепа општина која има потенцијал да развије један вид туризма који Запад највише воли, а то је боравак у природи, селу, на чистом ваздуху, а поред тога да рекреира, било да је бициклизам, планинарење, голф, уживање у дивним пределима. Циљ нам је да Милановац добије свестрану туристичку понуду, да буде присутан и бањски туризам, али да претежно оријентишемо на омладинско-спортско-ђачки туризам.“

Елаборат садржи 31 програм и сваки програм обухвата могућности и потенцијале одређене месне заједнице. Месне заједнице приказане у елаборату распоређене су равномерно, а циљ је да свака месна заједница развије своје потенцијале, чиме би се побољшао и развој и квалитет живота домаћинстава, која би касније, удружена, кренула у формирање сопственог етно-туризма. Програми су оријентисани на отварање бањских центара, хотела, прихватно-рекреативних центара, голф терена и многих других садржаја чиме би се у потпуности искористиле и развиле све природне лепоте које милановачке месне заједнице поседују.

Израда Програма развоја туризма је законска обавеза коју локална самоуправа мора да испуни. Директор Туристичке организације општине Горњи Милановац Десимир Ћаласан, заједно са Јасмином Марић, чланом Општинског већа задуженим за културу и туризам, главни је иницијатор израде приказаног Програма, који ће бити идеја водиља активностима Туристичке организације у наредних шест година.

„На нашу срећу наишли смо на разумевање председника општине и идеја је уродила плодом. У старту сам тражио да уђемо у процедуру израде Програма, али да то буде идеја водиља, пре свега мене као директора Туристичке организације, али и свих оних који желе да оживи туризам у нашој општини. Као што знате, веома често се туризам, и на нивоу Републике, и на нивоу општине, помиње као једна од привредних грана која може да буде комплементарна са другим јако битним гранама које омогућавају развој неке територије. У Милановцу је индустрија приоритетна и добро је да је тако, али као што често чујемо, и од председника општине и других локалних челника, поред индустрије, пољопривреда и туризам би требало да буду ослонци даљег развоја општине. Очекујем да Програм развоја буде само први корак на том озбиљном и дуготрајном путу“, рекао је Ћаласан и нагласио да су следећи кораци јако битни. Неопходно је урадити одређене студије које ће дефинисати исплативост и дати одређена решења за све предлоге, а онда, кроз обезбеђење финансијских средстава, улазити постепено у реализацију набрајаног.

Јасмина Марић је истакла да је ово први Програм развоја туризма општине Горњи Милановац и да, с обзиром да нема замерки, Програм ће ускоро бити озваничен.

„Програм развоја туризма је јако битан зато што су обједињене све гране уско повезане са туризмом. Програм је комплементиран са целом туристичком понудом нашег града. Елаборат је почетак онога што ће се реализовати у општини Горњи Милановац.“

Након израде, Програм развоја туризма ће бити прослеђен Општинском већу и Скупштини општине на даље усвајање.

 

Previous Одржано прво предавање у новоотвореном стартап центру

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I