Eng

Es

It

Sp

Одржана литија у Прњавору

Одржана литија у Прњавору

У недељу, атаром села Прњавор, где се вековима налази манастир Враћевшница, кретала се народна литија коју су предводили надлежни свештеник Божидар Бован, свештеник у пензији Чедомир Дамњановић, али и део сестринства манастира Враћевшница. Литије у Прњавору одржавају се прве недеље после Спасовдана.

У раним јутарњим часовима, присутни су присуствовали светој литургији, после које су у литијској колони кренули у обилазак.

Према речима пријатеља манастира Драгана Стефановића, прошле године, иницијативом сестринства манастира Враћевшница, први пут после Другог светског рата обновљена је народна литија у Прњавору.

Ове године, постављена су и освештана два крста, у два засеока. Први крст постављен је на месту где се, по предању, некада налазила црква, а које данас носи назив ,,Црквина“.

То свето место дуго година било је у корову, али последњих година, на иницијативу бивше игуманије манастира Враћевшница Евдокије, одржава га Милош Радовановић из засеока Трска, који је и поставио дрвени крст на ,,Црквини“. Ове године на ,,Црквини“, закрштен је нов запис, а част да закрсти нов запис припала је управо Милошу.

Други крст налази се у брду изнад сеоског гробља, око 900 метара од манастира, на раскрсници која десним путем води ка манастиру.

Значајно је поменути да су ове године, поучени примером мештана Прњавора, а на иницијативу Небојше Огњановића из Липовца, и житељи суседног села Липовац први пут обележили сеоску славу.

Прњаворчани су, као добре комшије, скренули са своје руте и заједно са Липовчанима отишли код записа, где су се заједнички помолили за напредак, мир, слогу и берићет на овом подручју.

Духовном и изворном песмом, литију су увеличали чланови КУД Шумадија Марко Бојовић, Јелена и Ивана Пантелић.

Previous Асфалтирано 200 метара локалног пута у Дружетићима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I