Eng

Es

It

Sp

Одржана манифестација „Дај педалу раку“

Одржана манифестација „Дај педалу раку“

У суботу је на Тргу кнеза Михаила по други пут одржана манифестација „Дај педалу раку“ и на тај начин се почело са обележавањем Месеца борбе против рака. Циљ ове манифестације је да се заједничким снагама укаже на значај превенције и упути апел свим женама да се саме прегледају, јер је то једини пут до излечења.

Присутнима се, најпре, обратила заменица председника општине Јадранка Достанић. Она је изразила задовољство што су Милановчани и ове године подржали ову значајну манифестацију: „Веома ми је драго што смо се и ове, као и прошле године, окупили са истим циљем – да разговорима, едукацијом и повећањем свести о значају превенције код свих жена и мушкараца, ставимо акценат на једну од најчешћих болести у развијеном свету, а то је рак дојке. Причу морамо подржати и ширити је и младим људима који ће тек стасати и преносити је неким будућим генерацијама, све у циљу смањења стопе смртности од ове опаке болести.“

Годишње 1600 жена у Србији изгуби битку са овом опаком болешћу, а преживи 3000, уколико се открије и лечи на време одговарајућим терапијама. Према званичним подацима Европског регистра за рак, Србија се налази на другом месту по броју смртних случајева од ове болести.

Испред Дома здравља присутнима се обратила докторка Милена Сорак. Она је истакла да једна од осам жена током живота оболи од рака дојке, а у више од 90 одсто случајева рак дојке у почетној фази се изузетно успешно лечи: „Златни стандард за преглед промена на дојкама је мамографија, ова врста прегледа обавља се у популацији жена од 50 до 69 година, и то једном у две године. Превентивне прегледе би требало да раде жене свих година старости, без обзира да ли имају или немају тегобе, или сроднике са сличним обољењем“, рекла је Сорак и додала да ће Дом здравља Горњи Милановац, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Батут, организовати позивна писма која ће слати женама старости од 50 до 69 година. Одазивањем на позивна писма, Милановчанке ће моћи бесплатно да се прегледају мамографом у милановачком Дому здравља.

Манифестацију су употпунили наступи малишана из ПУ ,,Сунце“, као и наступ хора ОШ ,,Краљ Александар I“, а у 12 часова подигнута је застава ,,Дај педалу раку 2019“, која ће на јарболу остати цео октобар у знак подршке, али и као подсетник о важности превентивних прегледа. Након подизања заставе, стартовала је бициклистичка вожња градом , као симболичан знак „давања педале“ раку.

Пројекат „Дај педалу раку“ пету годину заредом организује женски центар „Милица“ из Врњачке Бање под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије.

Ове године, организатори имају за циљ да учешће у манифестацији узме што већи број градова и општина у Србији како би се подигла свест код што већег броја жена о важности превентивних прегледа и здравих стилова живота.

Previous Додатне субвенције Јавном комуналном предузећу и Јавном предузећу за изградњу. Од новембра веће плате у јавном сектору

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I