Eng

Es

It

Sp

Одржана осамдесета седница Општинског већа

Одржана осамдесета седница Општинског већа

На самом почетку данас одржане седнице Општинског већа општине Горњи Милановац, већници су информисани о припремљености основних и средњих школа на територији наше општине за почетак школске 2015/16 године.

Сходно правилнику о календару образовно-васпитног рада школска 2015/16 година званично ће почети у уторак 1. септембра текуће године а укупан број ученика који су уписани у основне и средње школе је 4282, од којих 3083 ученика ће похађати основну, док 1199 средњу школу.

Прихваћен је и извештај о раду Спортског савеза општине Горњи Милановац и чланица Савеза за период 1. јануара до 30. јуна 2015. године.

Већници су усвојили и решења о давању сагласности на измене и допуне финансијског плана директних буџетских корисника – председник општине и Општинска управа општине Горњи Милановац за текућу годину.

Такође, усвојена су решења о давању сагласности на измене и допуне плана рада и финансијског плана месних заједница: Леушићи, Лозањ, Сврачковци, Брусница, Варнице, Рудник, Каменица, Горња Врбава и Гојна Гора за 2015. годину.

Разматран је и усвојен извештај о помоћи пољопривредним газдинставима погођеним елементарним непогодама. Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у партнерству са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, Министарством пољопривреде и заштите животне средине и јединицама локалне самоуправе, спроводи активности усмерене на пружање помоћи оштећеним пољопривредним газдинствима. Како би се програм помоћи спровео на најбољи начин а помоћ стигла до најугроженијих газдинстава која су претрпела штету у поплавама, Општина Горњи Милановац преузела је активно учешће у реализацији активности програма помоћи на терену.

Дневни ред данашње седнице проширен је додатним актуелним темама, a посебно завршетком реконструкције Улице Вука Караџића и питањем информисања грађана о раду локалне самоуправе.

Председник општине Милисав Мирковић рекао је да се изјавама појединих директора јавних предузећа јавност доводи у заблуду о питањима из надлежности ових јавних предузећа, а посебно о реконструкцији Улице Вука Караџића.

„Прича се да реализација односно завршетак појединих инвестиција искључиво од мене зависи, да је новчаник у мојим рукама и да се радови на реконструкцији улице Вука Караџића не завршавају јер ја нећу да одобрим средства. Свако јавно предузеће па и Јавно предузеће за изградњу за сваку годину предлаже свој програм рада за наредну годину у оквиру расположивих средстава која су позната у тренутку израде програма. Конкретно, реконструкција улице Вука Караџића била је обухваћена планом и за протеклу и за текућу годину и онолико колико је проценило Јавно предузеће да је било потребно средстава да се инвестиција заврши толико је и било обезбеђено буџетом. Међутим, очигледно је да је процена Јавног предузећа била погрешна и стога одговорност за незавршетак радова не треба пребацивати на друге. Ово није једини случај да се избегава одговорност руководства Јавног предузећа за изградњу за своје пропусте у раду. Али, имајући у виду значај ове саобраћајнице и фреквенцију њеног коришћења, због пропуста у раду Јавног предузећа за изградњу не треба да испаштају грађани Општине Горњи Милановац те стога нашао сам решење за средсатва у износу од пет милиона динара из средстава развојне заједнице. Предлажем да Општинско веће донесе одлуку и да се посао повери Општинској управи која ће спровести поступак јавне набавке и тако улица заврши у најкраћем року“, рекао је председник Мирковић. Решење председника општине једногласно је прихваћено, а у даљем току седнице он је истакао да се средства која општина издваја за информисање користе за информисање јавности о дешавањима на територији општине Горњи Милановац, а не, како су појединци истакли, за његово рекламирање. Као потврду томе, он је истакао да се тим средствима плаћају конкурси, обавештења, јавни позиви, али и гостовања директора јавних предузећа и установа, председника месних заједница, друштвених организација, културно-уметничких друштава па и представника локалне самоуправе, а у шта се сви могу уверити пратећи програме регионалних телевизија као и штампаних и електронских медија (ТВ Телемарк, Галаксија, Чачански глас, Таковске новине, Глас западне Србије…).

Previous Сликовити музеј старе Србије

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I