Održani „Dani kneginje Ljubice“ u Vraćevšnici

Manifestacija „Dani kneginje Ljubice“ održana je prvog dana juna meseca, po sedmi put u Vraćevšnici. Inače, manifestacija je posvećena kneginji Ljubici, supruzi kneza Miloša Obrenovića, našoj sugrađanki i vladarki, omiljenoj istorijskoj ličnosti naroda ovog kraja.
Milanovčani godinama čuvaju uspomenu na kneginju Ljubicu, pa ni loši vremenski uslovi sa kišom nisu sprečili da se održe sedmi „Dani kneginje Ljubice“. Prvi dan programa ovogodišnje proslave započet je izložbama uz pesničko veče. Drugi, centralni dan, otvoren je svečanim defileom učesnika programa, trubačkim nastupom učenika OŠ „Ivo Andrić“, kao i obraćanjem predsednika opštine Milisava Mirkovića.
Poželevši svima dobrodošlicu u mestu gde je rođena moderna Srbija, predsednik Mirković je najavio da se upravo ovom manifestacijom započinje obeležavanje 200.godišnjice od podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu, jer kako je rekao, mi smo svi ponosni sa onim što je uradio knjaz Miloš i kneginja Ljubica i u narednom periodu nastojaćemo da osvetlamo ugled izuzetno značajne porodice Obrenović.
Dugogodišnji domaćini Ljubičinih dana, pevačka muška i ženska grupa „Crnućanka“ pokazali su tokom smotre još jednom svoja pevačka umeća, a svojim prepoznatljivim recitovanjem predstavio se priznati pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić. Kustoskinja Konaka kneginje Ljubice u Beogradu Nataša Popovska izvela je odlomak iz monodrame „Kafa kod kneginje“. Tokom programa u pevačkom i folklornom koloritu smenjivali su se mnogobrojni učesnici iz Beograda, Užica, Topole, Gadžin Hana, Čačka, Ivanjice, Knića, Guče, Kraljeva, Sevojna, Orašca, Ljubića, Brđana, Gornjeg Milanovca…

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Opština Gornji Milanovac, Mesna zajednica i manastir Vraćevšnica, izvorna grupa „Crnućanka“, Turistička organizacija i Kulturni centar Gornjeg Milanovca.

Previous Opštini Gornji Milanovac vatrogasno društvo iz prijateljske slovenačke opštine Starše doniralo vatrogasno vozilo sa kompletnom opremom za intervenciju