Eng

Es

It

Sp

ODRŽANO ČETRDESET I DRUGO OPŠTINSKO VEĆE

ODRŽANO ČETRDESET I DRUGO OPŠTINSKO VEĆE

Većnici današnje sednice Opštinskog veća prvenstveno su razmatrali potrebu za drugim rebalansom budžeta prouzrokovanog prevashodno uvećanjem budžeta usled priliva novih i neplaniranih sredstava, i to između ostalog: 5.000.000 dinara republičkih sredstava Ministarstva građevinarstva i urbanizma za finansiranje projekta izgradnje kišne kanalizacije u ulici Vuka Karadžića, 4.320.00 EURA sredstava Evropske unije za projekat „Naša imovina podržava naš razvoj“ koje će opština Lučani – nosilac na projektu preneti opštini Gornji Milanovac, i drugih prihoda.
Članovi veća danas su podržali i Predlog Lokalnog akcionog plana koji predviđa tri mere – podršku za samozapošljavanje, subvencije za zapošljavnje poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i stručnu praksu. Za podsticanje zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja, opština Gornji Milanovac opredeljuje sredstva u iznosu od 1.000.000 dinara. Što se tiče mere subvencija za zapošljavanje poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, isplaćivaće se 150.000. dinara po korisniku, ukupno za ovu meru opština izdavaja 4.000.000 dinara. Za meru stručne prakse bez zasnivanja radnog odnosa lica sa evidencije gornjomilanovačke Nacionalne služne zapošljavanja izdvojeno je 2.000.000 dinara.
Danas je ozvaničeno da će do kraja maja u lokalnim novinama biti objavljen javni poziv poljoprivrednim proizvođačimana na konkuris za dodelu podsticajnih sredstava. Za razliku od prošle godine kada je poljoprivredni proizvođačima opština Gornji Milanovac dodelila 8 miliona dinara podstacajnih sredstava za 124 domaćinstva, ove godine taj iznos je uvećan na 13.950.000 dinara za unapređenje i razvoj gornjomilanovačke poljoprivrede.
S obzirom da objekat škole u selu Šarani nije u upotrebi jer ovo istureno odeljenje škole iz Takova nema učenika, većnici su podržali ponudu građevinske firme „Planum“, koja izvodi radove na gradnji auto–puta kroz taj kraj, da ga koriste za potrebe smeštaja radnika, prateće službe i opreme u trajanju od tri godine, a da za uzvrat ova firma finansira potpunu adaptaciju ovog objekta, koji je trenutno u zapuštenom stanju, od rekonstrukcije mokrih čvorova, krovne popravke, molersko-farbarskih i drugih radova koji kasnije meštani mogu koristiti za svoje društvene potrebe.
Većnici su danas upoznati i o dosadašnjm preduzetim aktivnostima oko rekonstrukcije Doma kulture i da će vrlo brzo uslediti i početak građevinskih radova. Administrativne zakonske procedure se privode kraju, radnici Opštinske uprave i Kulturnog centra vrše demontažu pokretne opreme i njeno skladištenje, muzička škola i restoranski inventar biće iseljen i time će biti izvršene sve pripreme kako bi nesmetano mogli otpočeti radovi na ovom kulturnom objektu. Predsednik opštine je ovo prilikom informativno upoznao većnike da će paralelno biti vršeno uređenje i Doma kulture na Rudniku, a finansiranje ovih radova pomoćiće firma „Contango“ sa oko 20-tak miliona dinara i sa 10% učešća opštinskih sredstava. Ideja i želja vlasnika firme Darka Vukobratovića je da se novoadaptirani Dom kulture otvori 6.avgusta na Dan rudara kao poklon meštanima.
Prema izveštaju stručne radne grupe koja je protekle nedelje obišla i snimila stanje u gornjomilanovačkom letovalištu u Buljarici, a koji oslikava i fotografski veoma loše stanje ovog objekta, većnici su odlučili da ove godine iz bezbednosnih razloga, a i zbog kratkog roka za sanaciju, neće biti letovanja, a da će se razmotriti predmer i predračun neophodnih radova za saniranje ovog kampa, kako bi se pristupilo ne samo predsezonskom uređenju, već ozbiljnijoj rekonstrukcije i ovog opštinskog objekta.
Pored ovih pitanja većnici su razmatrali i niz pitanja vezano za funkcionisanje mesnih zajednica, potom nastalih šteta pri nedavnim padavinama, o hemijskoj ispravnosti vode za piće Rudničana i niz drugih pitanja koji će se uputiti dalje i na razmatranje skupštinskim odbornicima.

Претходни PRIPREME ZA OBELEŽAVANJE DVA VEKA OD DRUGOG SRPSKOG USTANKA U TAKOVU

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I