Eng

Es

It

Sp

Opština Gornji Milanovac dobila saglasnost Ministarstva poljoprivrede

Opština Gornji Milanovac dobila saglasnost Ministarstva poljoprivrede

Opštini Gornji Milanovac data je očekivana saglasnost Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije na predlog Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na području ove opštine za tekuću godinu. Dobijenom saglasnošću omugućena je dalja procedra realizacije ovog programa.
Predstoji da ovaj Program usvoje opštinski većnici na čiji se predlog raspisuje javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava u lokalnom nedeljniku, a nakon sprovedenog konkursa na osnovu zakonske procedure o isunjenosti uslova, biće doneta i konačna odluka o podeli sredstava poljoprivrednim proizvođačima. Oni će moći da konkurišu za sredstva za nabavku nove mehanizacije, opreme za navodnjavanje i nabavku sadnog materijala.
Sa poljoprivrednicima kojima budu odobrena sredstva prema propisanom konkursu, predsednik opštine Milisav Mirković potpisaće ugovore o međusobnim pravima i obavezama vezano za korišćenje bespovratnih podsticajnih sredstava.
Ovim programom podsticanja razvoja poljoprivrede opštine, ovogodišnjim budžetom opredeljena su bespovratna podsticajna sredstva u iznosu od 13.950.000 dinara, sa ciljem pružanja finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima na unapređenju poljoprivredne proizvodnje, osavremenjavanju tehnologije proizvodnje, prilagođavanja standarda i kvaliteta tržišta EU.
Pravo na ovu finansijsku podršku, imaju poljoprivredni proizvođači koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, pod uslovom da je poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom. Drugi važan uslov je da su poljoprivredna gazdinstva sa prebivalištem na teritoriji opštine Gornji Milanovac upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava po osnovu prava svojine, odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji opštine Gornji Milanovac na kojem se bave poljoprivrednom proizvodnjom.
Podsećamo, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Gornjomilanovačkom području ovogodišnjim budžetom je predviđeno 20.000.000. dinara. Od tog iznosa, za posticajna sredstva, izdvojeno je najviše 13.950.000, za protivgradnu zaštitu 3.750.000 dinara (nadoknade za strelce 1.750.000 i nabavku protivgradnih raketa 2.000.000), kalcifikacija zemljišta 1.000.000, veštačko osemenjavanje krava 1.000.000, edukacija poljoprivrednih proizvođača 100.000 i dotacija udruženjima 200.000 dinara

Претходни Poseta nemačkih učenika

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I