OPŠTINI GORNJI MILANOVAC PO TREĆI PUT DOMAĆIN MLADIM INŽENJERIMA ŽIVOTNE SREDINE

Zamenik Predsednika opštine Gornji Milanovac Miroslav Milovanović upriličio je danas u Svečanoj sali Okružnog načelstva prijem grupi od tridesetak mladih profesionalaca i studenata završnih godina studija iz preko petnaest zemalja sveta, predvođenih uglednim profesorima sa nekoliko evropskih univerziteta. Oni su učesnici međunarodnog seminara „YES SERBIA 2013“ koji se, u periodu od 29. juna – 15. jula 2013. godine, održava u najvećem delu u našoj opštini i Eko-etno kompleksu „Anđelija Mišić“ u Koštunićima.
Zamenik predsednika poželeo je gostima ugodan boravak u Opštini Gornji Milanovac izrazivši zahvalnost predsedniku Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ gospodinu Igoru Jezdimiroviću, inače organizatoru ovog seminara, što je upravo našoj opštini ukazao poverenje i čast da bude domaćin ove obuke već treću godinu za redom. Mladi stručnjaci razgovarali su sa zamenikom predsednika opštine Miroslavom Milovanovićem o ulozi lokalne samouprave i merama koje ona sprovodi u pravcu održivog razvoja opštine, o aktivnostima koje Opština Gornji Milanovac preduzima kako bi se postigao održivi razvoj kao i o načinu na koji se donose odluke bitne za održivi razvoj opštine.
U ime gostiju, na srdačnom prijemu i razgovoru zameniku predsednika zahvalio se dr Rodžer Bad koji je inače uspešan organizator međunarodnih kampova i radionica u prirodi koje za temu imaju pitanja zaštite životne sredine i održivog razvoja.
Međunarodna obuka „YES SERBIA 2013“ usmerena je ka održivom razvoju sa posebnim akcentom na razvoj demokratije, privatizaciju i upravljanje prirodnim resursima. „YES SERBIA 2013“ organizuje udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ u saradnji sa švajcarskom organizacijom ACTIS.
Pored Srbije ove godine međunarodne obuke „YES“ biće organizovane u Japanu, Nemačkoj i Keniji. „YES“ pokret osnovan je 2000. godine kada je UN započeo dekadu obrazovanja za održivi razvoj. Samu srž „YES“ pokreta čine eksperti sa četiri univerziteta koji su i pokrenuli sam „YES“ pokret tj. stručnjaci sa ETH Univerziteta iz Ciriha, MIT Instituta iz SAD, Čarmels Univerziteta iz Švedske i Tokijskog Univerziteta.
Do sada je kroz „YES“ obuke prošlo više od 1700 mladih stručnjaka iz preko 90 zemalja sveta, koji danas čine jednu od najvećih mreža na koju održivi razvoj može da se osloni. Razmena iskustva, informacija i znanja tokom konferencija/obuka, ali i nakon njih, putem platformi koje postoje za njene članove jedan je od važnih resursa na koje se oslanja veliki broj mladih koji se aktivno bave održivim razvojem širom sveta.

Previous FABRIKA RADOSTI – TERETANA NA OTVORENOM