Opštinski štab za vanredne situacije – uvedena restrikcija u potrošnji vode iz javnog vodovoda

Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Milisav Mirković održao je danas, 21. avgusta 2012. godine, sednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije povodom izuzetno visokih temperatura, razmatranja posledica i preduzimanja potrebnih mera.
Usled visokih temperatura i time izazvane višemesečne suše došlo je do pada vodostaja na reci Rzav, kao i do smanjenja kapaciteta drugih izvorišta na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Time je dovedena u pitanje urednost snabdevanja građana vodom. Kako bi se izbegla restrikcija vode u vidu obustave isporuke vode korisnicima, predsednik opštine i komandant štaba za vanredne situacije doneo je naredbu kojom se uvode restrikcije u cilju smanjenja potrošnje vode i to zabrana korišćenja vode iz vodovoda za polivanje parkova, vrtova (dvorišta), bašta, za pranje ulica, zalivanje poljoprivrednih kultura i pranje vozila. Ova naredba stupila je na snagu odmah, a u cilju njenog sprovođenja biće intenziviran rad inspekcijskih službi Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac i službi JKP “Gornji Milanovac”. Ukoliko građani budu racionalni u potrošnji i pridržavali se ovih zabrana, preduzete mere bi dale očekivane rezultate, a time bi se izbegle periodične obustave isporuke vode.
U toku meseca jula i avgusta ne teritoriji opštine Gornji Milanovac zabeleženo je više požara usled kojih je uništeno više desetina hektara šuma i livada kao i jedno domaćinstvo, a od kojih su najveći bili u Družetićima, Pranjanima, Jablanici, Brusnici, Ljevaji. U najvećem broju požara uzrok je ljudski faktor pa je stoga upućen apel svim građanima da u cilju zaštite od požara ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama, u blizini šuma, na obradivim površinama, kao i da ne pale vatru tokom boravka u prirodi na mestima koja za to nisu predviđena. Takvim svojim postupcima građani mogu ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine. Takođe, usled čestih lažnih prijava požara apelovano je na građane da to ne čine jer time ometaju rad vatrogasnih službi što može imati za posledicu izostanak intervencije odnosno blagovremene intervencije onde gde je zaista potrebna. Sa ove sednice upućena je zahvalnost i odato priznanje vatrogascima iz Čačka koji su milanovačkoj službi pritekli u pomoć u gašenju požara kao i građanima koji su učestvovali u dejstvu vatrogasnih jedinica.
Višemesečna suša prouzrokovala je veliku štetu i za poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji opštine. Okvirna procena štete u poljoprivredi iznosi oko 60-80% prinosa, a konačnu procenu štete daće danas formirana komisija. Izveštaj o šteti elementarne nepogode – suše biće prosleđen Republičkom štabu za vanredne situacije na osnovu koga će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložiti odgovarajuće mere radi saniranja posledica suše.

Previous Saradnje opštine Gornji Milanovac sa timom “Srbija u ritmu Evrope”

Leave Your Comment