Eng

Es

It

Sp

Организациони одбор заседа сваког уторка

Организациони одбор заседа сваког уторка

Општински одбор за обележавање јубилеја два века од подизања Другог српског устанка у Такову и Дана општине заседа сваког уторка са седмичним планом релизације активности, а којим преседава председник општине Милисав Мирковић, а координира начелница Општинске управе Горица Петровић.

Према одређеном плану и подељеним задужењима по областима, а које се тичу инфраструктурног уређења, програмских активности, издаваштва, научно-тематских скупова, представа, концерата, угоститељско-смештајних и других понуда, делегирани чланови одбора имају задатак да седмично достављају предлоге и реализоване извештаје по поверним задацима.

Обимне припреме по читавој територији, Општина Горњи Милановац започела је у току прошле године, тако да је до сада извршено асфалтирање бине на отвореном и свих смерница, односно стаза кроз Кнежеву ливаду. Вредност извршених радова износи три милиона и седамсто педесет хиљада динара. Поред асфалтирања стаза и бине, по плану је уређење мокрих чворова, капије, санација јавне расвете, постављање излетничких табли и других активности на уређењу овог знаменитог места од историјског значаја за читаву Србију.

Иначе за обнављање културно-историјских знаменитости по читавој територији горњомилановачке општине потребно је тридесет милиона динара, а трећина ће бити финансирана из буџета Општине Горњи Милановац. Непокретна културна добра Милошев конак у Горњој Црнући и Црква брвнара у Такову су под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе, који је конкурисао код надлежног Министарства и тиме обезбедио 2.5 милиона динара за рестаурацију Милошевог конака и 1,9 милиона за уређење Цркве брвнаре, тако да се од ових средстава најпре ради пројектна документација за замену кровне конструкције, а у плану је и партерно уређење за оба објекта које ће финснирати општина Горњи Милановац.

Што се тиче других активности, а по плану рестаурације културно-историјских објеката и знаменитих дестинација, а које су у вези са овим историјским догађајем, до сада је завршена и санација музеја „Другог српског устанака“ у Такову у делу замене фасаде, увођења подног грејања, кречења, глетовања, санације подова, а у плану је дренажа и регулисање канализационе мреже. У току је санација музеја „Рудничко-таковског краја“ у граду, која ће обухватити санацију крова и ентеријера и партерног уређења. Саниран је локални пут Сврачковци-Горња Црнућа-Враћевшница, заправо путни правци ка Милошевом конаку и манастиру Враћевшница, вредности 22 милиона динара које је инвестирало ЈП „Путеви Србије“.

Доста пажње посвећено је партерном уређењу ОШ „Таковски устанак“ у непосредној близини Музеја, као и уређењу самог насељеног места Таково у смислу аутобуских стајалишта, месне канцеларије, паркинга и друго.

Од издаваштва припрема се I и II том књиге о Обреновићима, Водич кроз Таково, Зборник, књига проф.др Недељка Трнавца, каталози, часописи Центра за Митолошке студије. Уследиће научно-тематски скупови, музејске поставке, изложбе, представе, концерти, радионице и друго.

Велико медијско интересовање националних медија за ову значајну прославу од државног карактера започето је још у току прошле године, како би се на време припремили захтевни медијски пројекти који ће у будућности представљати медијску кампању и значајну архивску грађу. С тим у вези, председник општине је данас позвао да учешће у припремама преузму сви привредни субјекти и други важни чиниоци јер је неопходно поред знаменитих историјских места који се активно уређују да се врши и активно уређење и града који ће током читаве ове јубиларне године бити медијски пропраћен.

Представљање привредних субјеката као веома значајаних горњомилановачких ресурса, уређен и очишћен град, посебно инфраструктурно унапређен, приступачне и улепшане значајне историјске локације, обогаћене туристичко-угоститетељске понуде и још много тога чине основу маркетиншке пажње и медијске слике која ће у току ове године, а посебно у априлским данима, бити предствљена огромном аудиторијуму, назначио је председник општине у послатом допису. А чим се стекну временски услови и окончају законом прописани поступци за неопходну опрему, сви запослени у Општинској управи Општине Горњи Милановац, јавним предузећима, војска, школске установе, спортске организација и удружења и сви грађани који то буду желели у неколико наврата ће реализовати акције чишћења и уређења градских и сеоских средина.

О свим активностима за припрему прославе, као и о актуелностима везано за наш град, грађани ће бити информисани и путем лед екрана који ће за неколико дана бити активиран на Градском тргу.

Председник општине позива и грађанство да као и до сада буду добри домаћини и допринесу припремама и организацији Дана општине како би свечано и достојанствено обележили наш велики јубилеј по коме смо већ препознатљиви у земљи и иностранству.

Previous Наша имовина подржава наш развој

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I