Eng

Es

It

Sp

Откупљено вредно уметничко дело

Откупљено вредно уметничко дело

Председник општине данас је уручио Музеју на чување и промовисање откупљено вредно уметничко дело „Кућа кнеза Милоша у Црнући“ аутора Живорада Настасијевића

Вредно уметничко дело аутора Живорада Настасијевића(1893-1966) под називом „Кућа кнеза Милоша у Црнући“ које је била преко 60 година у приватном власништву угледне горњомилановачке докторске породице Стефановић, Општина Горњи Милановац откупила је за потребе Музеја рудничко-таковског краја, како би се употпунила већ постојећа колекција вредних културних добара.

Ову уметничку слику председник општине Милисав Мирковић уручио је данас директору Музеја рудничко-таковског краја Милошу Николићу на чување и промовисање.

Иначе, ово вредно уметничко дело Општинској управи је понудила Сташа Козлина, унука Душана Стефановића, савременика Живорада Настасијевића, од кога је уметничку слику као поклон добила ова породица. Наследница ове слике је у разговору навела да јој је жеља да ово дело остане у Горњем Милановцу будућим генерацијама, тамо где и припада.

Председник Мирковић са сарадницима се захвалио на опредељењу и указаном поверењу да ова вредна слика буде понуђена на чување Музеју нашег краја, где је заправо слика настала, тако што је наш познати горњомилановчанин из породице Настасијевић био инспирисан Милошевим конаком и што је ово вредно дело нашло своје место управо у години када се обележава ДВА века од подизања Другог српског устанка.

Аутентичност дела и процену извршио је Никола Кусовац, историчар уметности и музејски саветник. Према његовом мишљењу сви елементи ове уметничке слике, рађене техником уља на платну, указују да је рад настао крајем шесте деценије ХХ века са аутентичним потписом сликара. Процењена вредност и порез на поклон за коју је Општина издвојила средства је 240.476 динара.

 

Претходни Два века од подизања устанка

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I