Eng

Es

It

Sp

Отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

Отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

Удружење Требињаца „Јован Дучић“, у Београду, у оквиру својих активности, организује и представља широм Републике Србије и Републике Српске изложбу под називом „Јован Дучић у дипломатији“, аутора Миладина Милошевића. Минулог петка изложба је представљена и грађанима Горњег Милановца, побратимског града Требиња.

О Удружењу Требињаца у Београду, под називом „Јован Дучић“, говорио је Миливоје Рупић, секретар Удружењa, који је истакао богате активности овог Удружења и планиране пројекте који предстоје. Александар Марушић истакао је сарадњу Музеја рудничко-таковског краја са музејима у Херцеговини, а председнику општине Дејану Ковачевићу, додељена је захвалница која се додељује сарадницима, поводом 25 година постојања Музеја рудничко-таковског краја.

Изложба обухвата 150 изабраних фотографија и докумената из Архива Југославије, из периода рада великог песника као дипломате, у осам европских и једној афричкој земљи.

Иако је оставио неизбрисив траг у српској књижевности, овог пута је представљено његово, јавности мање познато, дипломатско ангажовање од Софије, Рима, Атине, Мадрида, Женеве, Каира и Будимпеште. У Рим је враћен почетком августа 1933. и овај период представља најтежи у његовој дипломатској каријери, а завршен је споразумом Стојадиновић-Ћано, 25. марта 1937. у Београду. Своју дипломатску каријеру завршио је у Лисабону и Мадриду, након чега, после вести о тешком страдању српског народа, одлази у САД, где је и преминуо 7. априла 1943.

Дучићеви дипломатски извештаји, које је редовно слао надлежним органима своје земље, а који су сачувани у архивама, могу да послуже као уџбеник данашњим дипломатама, а историчарима као драгоцен извор.

За све заинтересоване посетиоце, изложбa ће бити отворена до 14. августа.

Previous Нов камион смећар у возном парку ЈКП-а

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I