Eng

Es

It

Sp

Отворена манифестација „Дани шилопајске панораме“

Отворена манифестација „Дани шилопајске панораме“

У дворишту основне школе у Шилопају отворени су други по реду „Дани шилопајске панораме“, тродневне манифестације која својим постојањем и одржавањем чува традиционалне вредности овог краја. Манифестација се одржава под покровитељством општине а међу организаторима су и наше две установе: Културни центар и Туристичка организација општине.

У оквиру манифестације отворена је и изложба „Фреске Рудничко- таковског краја“, а у порти шилопајске цркве одржана је и ликовна колонија.

Пред многобројном публиком Културно-уметничко друштво „Типопластика“ показало је раскош и богатство народних игара. Двориште основне школе било је испуњено великим бројем посетилаца који су гласним аплаузом поздрављали извођење старих шумадијских игара.

Испред покровитеља ове манифестације, општине Горњи Милановац окупљенима се обратио председник општине.

„Драги суграђани, поштовани гости, драго ми је да испред општине Горњи Милановац данас учествујем на оваквој манифестацији. Општина Горњи Милановац ће и даље подржавати и ову и сличне манифестације широм наше општине како би успели да вратимо „живот и душу“ селу. Драго ми је што је од организатора ове манифестације потекла иницијатива за сарадњу са основном школом из Земуна и општина Горњи Милановац ће све своје снаге усмерити ка томе да тај пројекат заживи овде у Шилопају. Да бисмо изградили потребну инфраструктуру на селу, да бисмо изградили све оно што је неопходно за нормалан живот у сваком селу, потребни су нам људи. Надам се да ћемо у будућности успети да оживимо и друга села. У име општине Горњи Милановац проглашавам отворене Дане шилопајске панораме за 2016. годину“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић приликом отварања манифестације.

Према речима Драгана Марјановића, председника удружења „Шилопајска панорама“ присуство председника Општине Дејана Ковачевића и заменице председника Јадранке Достанић, углед манифестације подигнут је на виши ниво, истакавши да ће се за две до три године њеним одржавањем Шилопају вратити стари сјај.

„Ми смо се удружили да заједно радимо на обнови и развоју шилопајског краја, пре свега на развоју комуналне инфраструктуре. Подлога за наш развој је Мастер план за одрживи развој планине Рудник од 2014. до 2024. године, подршка општине Горњи Милановац и ослањање на људе који овде живе и раде“, рекао је Драган Марјановић, председник удружења „Шилопајска панорама“.

Окупљенима се обратио и гост из Београда, Љубо Мосуровић, директор ОШ „Светозар Милетић“ из Земуна: „Драги Шилопајци, срећни вам Дани шилопајске панораме. Преносим поздраве из Земуна, од наших запослених и ученика. Наших 1200 ученика живи у солитерима и немају ово природно благо које ви имате тако да смо дошли на идеју да нашу децу доводимо на село, и захваљујући господину Марјановићу и нашим колегама из општине Горњи Милановац, намера нам је да нашу децу доводимо овде код вас“.

Такмичарски део подразумевао је спремање ловачког гулаша а титулу најбољих мајстора на котлићу понела је екипа „Кватро“ из Горњег Милановца.

Шилопај је познат по гостољубивости домаћина али и по цркви Светог Николе, која је изграђена између два светска рата и која је освећена од стране Владике Николаја Велимировића. Све то заједно са овом манифестацијом доприноси да Шилопај буде препознат и ван регионалних оквира.

Previous Обавештење о неисправности воде

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I