Eng

Es

It

Sp

Панорамски викенд у Шилопају

Панорамски викенд у Шилопају

Протеклог викенда у селу Шилопај одржана је четврта по реду манифестација „Дани шилопајске панораме.“ Ова културно туристичка манифестације окупила је за три дана око три хиљаде посетилаца.

Отварању манифестације присуствовало је и општинско руководство на челу са председником општине Горњи Милановац као и директори јавних предузећа и установа.

„Велико ми је задовољство и част што по четврти пут можемо да присуствујемо манифестацији „Дани шилопајске панораме“ која прераста у традицију. Оно што ме посебно радује, није само манифестација као манифестација, већ агилни људи који преко Удружења „Шилопајска панорама“ заједно са локалном самоуправом покушавају да оживе читав овај крај. Прошле године када сам овде стајао пред вама, рекао сам да ће 3,5 километра пута бити завршени, то смо урадили, ове године изборили смо се да нам република уради нешто више од 16 километара пута од Срчаника до Угриноваца. Надам се, да ће и ти радови бити завршени до краја ове године, ако не сигурно до следеће „Панораме“ ће бити готови. Развој села јесте акценат који је ставила локална самоуправа испред себе. Подсетио бих вас да поред разавоја инфраструктуре улажемо много и у пољопривреду – 50 милиона динара сваке године одвајамо за субвенцију пољопривреди, за претходних годину дана основали смо пет нових земљорадничких задруга, а оснива се и још једна за овај овде крај. Имамо потенцијалне инвеститоре који хоће овде да граде хладњачу, имамо подршку Министарства просвете за школу и за развој сеоског туризма. Што се тиче школе у природи, сваки дан радимо предано како би успели да оживимо наша села. У име општине Г. Милановац и у своје име желим вам пуно среће, здравља и нека „Дани шилопајске панораме“ почну“, изјавио је повод свечаног отварања манифестације Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац.

Ова манифестација промовише основне циљеве – одрживи развој села Давидовица, Церова, Крива Река и Шилопај, повратак младих и радно способних људи на село, организовање примарне пољопривредне производње у области воћарства и сточарства и прераде пољопривредних производа кроз оранизовање задругарства, уређење сеоских домаћинстава и подизање на ниво потребан за пружање туристичких услуга, изградња потребне инфраструктуре, пре свега регионалног пута Угринововци – Срчаник, али и попречних локалних путева Мајдан –Шилопај – Ручићи, Шилопај _ Давидовица – Заграђе, изградња водовода, активирање изградње дечјег села и оснивање школе у природи „Светозар Милетић“ из Земуна.

„Наш велики циљ је и уређене трасе бивше пруге на деоници Угриновци – Горњи Милановац, као дела евроске зелене стазе за немоторне спортове. Желимо да остваримо убрзан развој овог подручја, да се прикључимо породици најразвијенијих села и будемо понос наше општине. Многи нам могу завидети на сарадњи на високом нивоу са локалном самоуправом, свим јавним предузећима општине и месном заједницом. Она може да се узме као пример добре праксе и за друге…“ рекао је приликом отварања Драган Марјановић председник скупштине удружења Шилопајска панорама

Програм су поред такмичења у спремању ловачког гулаша употпунили и ревијални фестивал изворне народне музике , фудбалски турнир, изложбе слика и традиционалних јела Шилопајског краја .Трећег дана манифестације „Трасом старе пруге“ возило је бицикле преко шездесет претезно младих милановчана.Вожња је стартовала симболично испред зграде старе железничке станице у Горњем Милановцу, а присутне бициклисте поздравила је заменица председника општине Јадранка Достанић.“Општина Горњи Милановац је Дане шилопајске панораме препознала као једну добру и квалитетну манифестацију и подржаве је сваке године са значајним средствима преко програма за подршку удружењима. Лепа је ова слика коју данас шаљемо из Горњег Милановца и Шилопаја. Драго ми је да се оволико младих одазвало овој вожњи и надам се да ће број бициклиста наредне године бити још већи“ изјавила је заменица председника општине.

Previous Укинута ванредна ситуација на делу територије општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I