Eng

Es

It

Sp

ПЕТИ ДАНИ ШИЛОПАЈСКЕ ПАНОРАМЕ

ПЕТИ ДАНИ ШИЛОПАЈСКЕ ПАНОРАМЕ

Протеклог викенда у селу Шилопај одржани су Дани шилопајске панораме. Пета по реду културно – туристичка манифестација, привукла је пажњу великог броја грађана Горњег Милановца и околине. Око 5 хиљада људи продефиловало је Шилопајем у данима викенда. Ове године поред јубилеја манифестације ,прослављено је и осамдесет година од освећења цркве Светог Николе. Свету архијерејску литургију служио је владика жички Јустин.

Дани шилопајске панораме били су и повод за пуштање у рад воћарске задруге „Шилопај“, која је по мишљењу многих битан фактор за опстанак пет села која гравитирају ка Шилопају.

„Јако је лепо чути да се седам људи скупило – седам задругара око једне идеје, како да покрену пољопривредну производњу у овом крају. Ја вам честитам на томе. Држава јесте ту – општина јесте ту да мало помогну, али главне ствари и главни рад је на вама. Ја вам честитам и желим вам да наставите истим темпом, да не спуштате темпо самопоуздања јер само радом можемо доћи до добрих резултата“, рекао је председник општине приликом отварања задруге.

Драган Марјановић, председник скупштине удружења „Шилопајска панорама“, непосредно пред отварање манифестације, поздравио је све присутне и захвалио се председнику Дејану Ковачевићу на помоћи коју им је пружио приликом оснивања воћарске задруге. Потом се захвалио и за инфраструктурне радове који су изведени у шилопајском крају:

„Челници наше општине, пре свега мислим на председника општине Дејана Ковачевића и директора ЈП за изградњу Божа Вучетића, својим залагањем и разумевањем свих инфраструктурних проблема нашег краја, помогли су нам да оспособимо путеве који су деценијама били запуштени и затворени за сваки саобраћај. Прошле године Шилопај је повезан преко Мутња са Мајданом, преко Ручића са Бољковцима и ове године преко Давидовице и Рељинаца са Ибарском магистралом. Са нестрпљењем очекујемо да коначно Министарство за грађевинарство и инфраструктуру и ЈП ,,Путеви Србије“ испуне своја обећања и рехабилитују пут Угриновци – Љутовница.“

Пред само проглашење отварања петих Дана шилопајске панораме, Дејан Ковачевић је поздравио велики број присутних грађана који су дошли да посете овај догађај, исказао задовољство и срећу због успеха једне овакве манифестације. У обраћању се осврнуо на почетак рада воћарске задруге али и најавио нова инфраструктурна улагања:

„Ја сам прошле године причао о путевима. Путеви Србије ових дана треба да крену са рехабилитацијом комплетног пута од Горњег Милановца до Угриноваца. Сва документација је завршена, надам се да ће и то почетком следећег месеца кренути. Општина Горњи Милановац свесно помаже све оне који хоће да се баве селом, да се баве пољопривредом. Знате да смо у буџету општине одвојили преко 50 милиона динара за директне субвецније у пољопривреди, да смо помогли свим задругама које су основане у претходном периоду да добију новац од министарства и да тај новац уложе кроз отварање задруга и да га врате на село. Ја сам поносан што смо за једно кратко време успели доста тога да постигнемо, али без удружења „Шилопајска панорама“ без свих вас који живите у овом крају, тешко да бисмо било шта од тога успели“, рекао је приликом отварања манифестације Дејан Ковачевић.

Током три дана манифестације посетиоци су уживали у предивним погледима на панораму шилопајског краја. Музички програм ове године употпунила је и „дива“ народне музике Лепа Лукић, а поред ловачких гулаша и старих јела поводом осамдесетогодишњице освећења цркве припреман је и во на ражњу.

 

Previous Додељене награде „Бели лабуд“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I