Eng

Es

It

Sp

Планирани буџет за наредну годину 1,6 милијарди динара

Планирани буџет за наредну годину 1,6 милијарди динара

На 71. седници Општинског већа пред већницима се нашла 21 тачка Дневног реда. Једна од најважнијих свакако је Разматрање нацрта и утврђивање предлога Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2020. годину. Поводом тога, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да је планирани буџет за наредну годину 1.592.465.000 динара.

„Планирани буџет састоји се из планираних прихода и примања од 1.425.265.000 динара, кредита 150.000.000 динара, то је кредит који смо већ узели у 2019. години, који нисмо у потпуности реализовали, већ се то планира до краја јуна 2020.године, као и из планираних прихода из сопствених средстава у износу од 17.200.000 динара. Најзначајнији приходи су од пореза на зараде и они износе 606.965.000 динара и мени је драго се они из године у годину повећавају, што значи већу привредну активност и већи број запослених”, истакао је председник Ковачевић и додао да је око 25% буџета или 392.965.000 динара одвојено за најзначајније инвестиције.

Такође, он је истакао да је изменом Закона о буџетском систему предвиђено да ће се у 2020. години повећати плате за кориснике буџетских средстава и то: за кориснике средстава буџета локалне власти 8%, установе за културу 10%, предшколске установе 9%, установе социјалне заштите 9%.

За кориснике здравствене установе планирана су повећања плата доктору медицине и доктору стоматологије 10%, медицинским сестрама и здравственом техничару 15%, а осталим запосленима, одн.немедицинском особљу 8%.

Већници су једногласно донели и закључак о утврђивању предлога Решења о изменама и допунама Решења о распореду средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре.

За улагања у путну инфраструктуру планирана су средства од 276.600.000 динара и то за одржавање путне инфраструктуре планирано је 160.600.000, затим за асфалтирање некатегорисаних путева 58 милиона, за асфалтирање локалних путева 40 милиона, а за одржавање некатегорисаних и локалних путева заједно 21.700.000 динара.

Што се тиче асфалтирања улица, за наредну годину планирана је реконструкција Улице Вука Караџића, за чији је завршетак планирано 40 милиона динара. За улицу Мише Лазића, која иде од главне ка бившој сточној пијаци, урађена је пројектна документација и експропријација и 10.600.000 динара ће коштати њено проширење, односно реконструкција,како би се саобраћај несметано одвијао у оба правца.

Планиране су реконструкције Улице Бранка Радичевића, изградња прикључка из Улице Рада Кончара у Трушову , реконструкција левог и десног крака Цвијићеве улице, наставак реконструкције Улице Драгише Николића, пешачке стазе ка Металцу, затим рехабилитација Ул.Илије Бирчанина, дела Железничке , Улица Рада Кончара , Солунског фронта и Ул.Тихомира Матијевића.

За остале капиталне инвестиције, предвиђено је 132.250.000 динара, а за следећу годину планирана је изградња два велика грађевинска објекта. Један је затворени базен у Горњем Милановцу, а други је изградња отвореног базена на Руднику, који ће са будућим Визиторским центром, умногоме оживети Рудник и његов туристички потенцијал.

Од осталих планираних улагања у наредној години значајна је свакако и реконструкција објекта ПУ „Сунце“ бр. 1, пре свега реконструкција простора кухиње, која ће бити премештена у Другу основну школу и за те потребе биће издвојено 4.500.000 динара. Тако ће се проширити простор и од кухиње направили нове, три собе за боравак још осамдесеторо деце. Изградњом Анекса вртића код бивше конфекције ,,Рудник“ омогућиће се смештај за двеста педесеторо деце, а средства за ту намену обезбеђена су из буџета РС. Такође, планирана је и потпуна реконструкција Четврте основне школе, а за израду пројектне документације за ту намену издвојено је 5 милиона динара.

Председник Ковачевић је такође истакао да је планиран завршетак изградње бустер станице и базена у Брђанима, за шта је планирано 4 милиона динара, како би потрошачи свих висинских зона могли да добију воду.

„ Проширићемо градско гробље са субвенцијама из локалног буџета од два и по милиона динара, а за капитално одржавање депоније , будући да сваке две године улажемо у проширење капацитета депоније, одвојили смо 2.800.000 динара. За прибављање земљишта у јавну својину планирано је 20 милиона динара и тај новац ће се користити за капиталне ствари, а за пројектну документацију предвиђено је 16,5 милиона динара. Сматрам да је позиција која се односи на пројектну документацију најзначајнија, јер ћемо као држава Србија имати на располагању десет и по милиона евра инвестиционог фонда и на локалним самоуправама је да раде на изради техничке и пројектне документације и ко буде те пројекте квалитетно и пре завршавао тај ће добити више новца из државног фонда. Ми ћемо се трудити да за општину Горњи Милановац обезбедимо што више средстава из тог фонда. Обавештавам вас да смо прошле недеље добили Закључак од Канцеларије за јавна улагања да су нам одобрена средства у износу од око 250 милиона динара за завршетак водовода Рзав ка Руднику. Ми ћемо, поред завршетка водовода ка Руднику, део одобрених средстава искористити за замену дотрајале инсталације у граду и за дигитализацију базена, како бисмо могли све базене на територији општине да мотримо из једног центра. Радићемо и пројекте канализације за део Улице Станимира Раловића и Улице војводе Бојовића”, нагласио је Ковачевић и додао да је планирано 15 милиона динара за смањење незапослености на територији наше општине. Прошле године, захваљујући овој мери, запослено је 50 наших суграђана и отворено укупно 24 нове предузетничке радње.

Што се тиче улагања у развој пољопривреде, субвенције за 2020.годину биће увећане за 10 посто у односу на 2019.годину, и износиће 55 милиона динара, док ће планирана средства за комуналне делатности у 2020.години износити 86.750.000 динара. Од ових средстава 20 милиона динара користиће се за управљање и одржавање јавне расвете у дужини од 85,5 км улица и саобраћајница.

Што се тиче основног и средњег образовања, средства издвојена за њихов развој већа су од оних у 2019. години, и за основно образовање планирана средства износе 94 милиона, док је за функционисање средњих школа предвиђено је 39 милиона динара и ова средства су увећана због увођења бесплатног превоза за све ученике средњих школа.

Председник је најавио и за шта ће бити утрошена добијена средства из пројекта Реформа пореза на имовину: „Ми смо добили новац од швајцарске владе као друга општина у Србији по квалитету спроведене реформе пореза на имовину у износу од 300.000 франака. Одобрен нам је пројекат који су подржали наши суграђани, после јавног увида у неколико пројеката.Гласањем смо добили да та средства употребимо за изградњу нове школице за децу ометену у развоју.”

За унапређење здравља становништва планирано је 27 милиона динара, који ће бити усмерени преко Дома здравља. На позицији развоја културе, укупно је планирано 115.349.000 динара за све три установе културе у нашој општини (Културни центар, Музеј рудничко-таковског краја и за Библиотеку „Браћа Настасијевић“). За подршку локалним спортским организацијама планирано је 28.100.000 динара, за фунционисање СРЦ планирано је 21.500.00 динара, док ће планирана средства за развој туризма у 2020.години износити 14.490.00 динара.

На јучерашњој седници већници су донели и закључак о предлогу Решења о промени апропријације, као и Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве.

Previous Асфалтирана Дринчићева улица

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I