Eng

Es

It

Sp

Плаво благо под Рудником

Плаво благо под Рудником

Привучена крајоликом Месне заједнице Угриновци, али и веома високим субвенцијама које општина Горњи Милановац већ трећу годину заредом пружа пољопривредним произвођачима, Александра Крчмар из Београда је одлучила да се настани у Угриновцима и започне посао узгоја боровница. Поучена искуством да је домаће најбоље, одабрала је Супериорове саднице боровнице, а пре тога одлучила се и за узгој пчела.

„Код комшије сам брала малине и боровнице и тако сам случајно дошла на идеју да и ја имам свој засад. Горњи Милановац важи за јако добру општину што се тиче давања субвенција. На самом почетку припремила сам земљиште, одабрала саднице, пре све тога сам узела пчеле, за које исто добијам субвенције по броју кошница, што пуно значи у овом периоду кад багрема није било. Презадовољна сам јер сам од општине Горњи Милановац добила субвенције и за наводњавање и садни материјал, за све што је могло, а такође, одлучила сам да боровнице и осигурам.“

Председник општине Дејан Ковачевић са својим сарадницима је обишао Александрину плантажу боровница и том приликом истакао велико задовољство њеним радом и трудом, али и да је поносан што је, захваљујући добрим условима које општина Горњи Милановац пружа пољопривредним произвођачима, Александра одлучила да се из Београда окрене животу на селу и бављењу воћарском производњом. Она се данас, већ трећу годину заредом, може похвалити богатим родом боровнице, који достигне и до 3 тоне. Како каже, једина мана је нестална цена прве категорије боровнице, која захтева посебну негу.

„Све у свему задовољна сам, неопходно је много труда, али онај ко хоће да ради, може да заради. Тренутно има мањак радне снаге, али свако ко дође код мене, ту и остане“, каже Александра.

Подсетимо, општина Горњи Милановац, најуспешнија је општина у подстицању руралног развоја. Са субвенцијама од 50 милиона динара, добрим условима приликом оснивања задруга и улагањима у осигурање усева и плодова, све је већи број пољопривредних произвођача који се одлучују на покретање и проширење производње воћа, поврћа и сточног фонда.

Previous Обавештење за јавност

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I