Eng

Es

It

Sp

Покретање поступка прибављања „Тешића куће“

Покретање поступка прибављања „Тешића куће“

На седници Општинског већа Општине Горњи Милановац одржаној 19. јануара 2015. године утврђен је предлог Одлуке о приступању прибављању у јавну својину службене зграде путем јавне набавке, а исти ће бити разматран на наредној седници Скупштине Општине Горњи Милановац заказаној за 20. фебруар 2015. године.

„Градитељ холдинг“ а.д. обавестио је Општину Горњи Милановац да нема другу могућност за измирење пореских обавеза осим из средстава које би остварило продајом непокретности, као и да би нереализација планиране продаје могла довести и до блокаде пословног рачуна, прекида пословне активности, а у крајњем случају и покретање стечајног поступка и банкротство над овим привредним друштвом, „Градитељ холдинг“ а.д. и понудио Општини Горњи Милановац на продају „Тешића кућу“ чију је продају безуспешно оглашавало у два наврата.

Општина Горњи Милановац на овај начин приступа куповини зграде у поступку и на начин који је прописан Законом о јавној својини и Законом о јавним набавкама с тим што максималну купопродајну цену одређује Републичка Пореска управа. На овај начин прибављена је и непокретност за изградњу основне школе у Семедражи, а поступак прибављања био је и предмет контроле Државне ревизије која је исти позитивно оценила.

По спроведеном поступку прибављања ове непокретности стећи ће се услови да Општина Горњи Милановац наплати своја потраживање на име пореза на имовину од „Градитељ холдинг“ а.д. У противном, постојала би могућност да Општина остане ускраћена за порез који јој наведено предузеће дугује. Наплата наведеног пореза до сада није била могућа обзиром да се предузеће налазило у вишегодишњој блокади.

Куповином ове зграде омогућује се са једне стране наплата заосталих пореских обавеза од стране предузећа, а са друге стране прибављање објекта који се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе саграђеног пре Другог светског рата у својину општине, а све у складу са законском прописаном процедуром. Намена овог објекта биће накнадно одређена. Дакле, прибављањем „Тешића куће“ не би била оштећена ни Општина нити „Градитељ холдинг“ односно порески обвезници наше Општине, а сама идеја је позитивно оцењена од стране већине угледних милановчана.

Previous Зимска акција прикупљања крви

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I