Eng

Es

It

Sp

Policy monitoring састанак

Policy monitoring састанак

Данас су представници три партнерске општине имале прилику да се у Лучанима састану са програмским службеником Exchange 4 тима задуженим за мониторинг пројекта „Наша имовина подржава наш развој“ и са експертом који ће радити на анализи стања у области управљања имовином.

Тема разговора односила се првенствено на процес уписа права својине, попис, досадашње стање које се односи на процес пописа и уписа имовине као и предлози и активности које би потенцијално биле укључене у нове грант шеме.

Размениле су се информације које се тичу сарадње са Републичком службом за Катастар непокретности, изнете су недоумице око тога за које се накнаде и услуге плаћа катастру јер имамо различите ситуације по питању плаћања услуга и надокнада за прибављање поседовних листова у све три општине. Недоумице су се јавиле и код уписа у катастар водова, односно да ли се ова услуга плаћа катастру или не. Ово је од важности јер нам по пројекту предстоји снимање и укњижба водоводне мреже. Договорено је да се сачини спецификација трошкова, тј. шта је у обавези да плати локална самоуправа а шта плаћа геодетска кућа која ће вршити снимање мреже.

Разговор се водио и на тему процене објеката, односно укњижене имовине. Потврђено је да ће ово бити једна од активности на пројекту уколико добијемо сагласност делегације ЕУ на послати Аддендум за утрошак вишка средстава који се јавио на пројекту. Иначе, оквирна процена за вредност објеката може се добити и од Републичке пореске управе у свакој локалној самоуправи.

На састанку је било речи и о програму Еxцханге 5 који ће бити расписан крајем следеће године. У питању ће бити практично наставак програма Еxцханге 4 и односиће се највероватније на геодетско снимање водова, процену вредности пописане имовине, решавање спорних питања. Дакле, наше активности би требало у будућем периоду усмерити у доношење одлука о томе шта желимо (на пример, на основу евиденције од 200 неразјашњених питања, хоћемо да решимо 50 питања-морамо дакле да се тачно вежемо за цифре или бројеве објеката или километражу мреже). Евиденција имовине у софтверу може да нам покаже проблематична питања а такође наше три општине могу бити узајамни партнери на будућем пројекту. Биће дозвољено највероватније до максимум 2 партнерства (можемо имати по два пројекта у партнерству али да носиоци буду различити).

О свим информацијама које су присутни изразили жељу да добију на састанку а везане су за спровођење пројектских активности експертски и пројектски тим доставиће благовремено у наредном периоду.

Претходни Наша имовина подржава наш развој

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I