Eng

Es

It

Sp

Посета делегације италијанске фабрике „Новамонт“ и представника ПКС општини Горњи Милановац

Посета делегације италијанске фабрике „Новамонт“ и представника ПКС општини Горњи Милановац

Данас је у просторијама општине Горњи Милановац одржан први, иницијални састанак на иницијативу Привредне коморе Србијеизмеђу представника општине Горњи Милановац, представника Привредне коморе Србије и чланова делегације италијанске фирме „Новомонт“. На састанку је предочено да би се сарадња између Привредне коморе Србије и фирме „Новомонт“ одвијала у два правца. Први правац је сарадња са нашом локалном самоуправом, где би био урађен тест финансиран од стране италијанске фирме у трајању од шест месеци. Предвиђено је да се поделе биоразградиве кесе и организовало би се сакупљање, одлагање и помоћ при прављењу система за компостирање. Други вид сарадње подразумева представљање нових технологија произвођачима кеса и пластичних маса у Србији, као и техничко-технолошка помоћ у коришћењу ових сировина.

Домаћин гостима био је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић са својим сарадницима, заменицом председника општине Јадранком Достанић и в.д. директором ЈКП Горњи Милановац Иваном Лазић. Испред Привредне коморе у посети су били директор Сектора индустрије Мирослав Лутовац, секретар Удружења хемијске индустрије Драган Стевановић и руководилац Службе за циркуларну економију Синиша Митровић. Из италијанске компаније састанку су присуствовали господин Alberto Castellanza и господин StefanoMambretti, као и представник њиховог генералног заступника из Словеније господин Ерик Хрватин.

Према речима представника Привредне коморе Србије Удружење за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала настоји да својим чланицама обезбеди приступ најновијим светским технологијама, које имају за циљ осавремењавање производње и заштиту животне средине у највећој мери, а у складу са најновијом регулативом Европске уније. Тако је Удружење ступило у партнерски однос са италијанском фабриком „Новамонт“, који су носиоци нове технологије у области производње биоразградиве пластике. Како је Европска унија својом Директивом смањила или потпуно забранила употребу кеса од ПЕ у земљама чланицама, производња биоразградивих кеса од гранулата поменуте фирме је у експанзији. Поред продаје готових производа представници предузећа промовишу селекцију отпада и помажу локалним заједницама да организују селекцију, сакупљање и компострирањебиоразградивог отпада.

Захваљујући досадашњој ангажованости и високој свести по питању одговорности заштите животне средине, захваљујући великом броју предузећа у нашој општини која се баве производњом пластичних производа, а на предлог нашег суграђанина, успешног привредника, господина Жарка Савићевића, као председника Групације произвођача пластичних производа Привредне коморе Србије, предложено је да наша општина, као најадекватнија, угости представнике италијанске фирме и да са њима покрене дијалог о будућој сарадњи.

В.Д. директор Јавног комуналног предузећа Горњи Милановац Иван Лазић гостима је представио досадашњи рад предузећа по питању прикупљања и примарне селекције отпада, као и проблеме са којима Јавно комунално предузеће сусреће приликом прикупљања таквог отпада. В.Д. директор је госте упознао и са акцијом „Тражи се Љубица“ чији је основни задатак да се подигне свест код суграђана о селективном одлагању отпада. Такође, разговарало се и о сарадњи и заједничким пројектима Јавног комуналног предузећа и Канцеларије за заштиту животне средине општине Горњи Милановац.

Синиша Митровић, руководилац Службе за циркуларну економију Привредне коморе Србије истакао је да је Србија усаглашена 98% са директивом Европске уније која се бави питањима прикупљања и селекције примарног отпада. О самом пројекту и идеји увођења нових технологија рекао је да представља изванредан концепт: „Ово је веома добра порука коју једна корпорација шаље када је у питању Србији и ми то као Комора потпуно подржавамо. Ово је само почетак једног дугог дијалога. Оно што би за нас, као иницијаторе овог дијалога било интересантно то је, да ми добијемо једну форму понуде од стране италијанске компаније, како они виде тај концепт. У сарадњи са локалном самоуправом ми ћемо им уступити све неопходне податке и информације. Као држава ми смо доста одмакли у процесу морфологије отпада, нема за нас неких непознаница. Волео бих да наставимо дијалог и да на основу података које им доставимо, компанија изгради једну студију случаја како она види решење комуналног отпада за Горњи Милановац. Ми као Комора преузимамо део одговорности да координирамо између компаније и локалне самоуправе. “Господин Митровић је закључио да на основу дијалога и размене свих потребних информација очекује да италијанска фирма направи студију случаја где би се видело неко одрживо решење за општину Горњи Милановац.

Директор Сектора индустрије Привредне коморе Србије Мирослав Лутовац овај пројекат сматра једном добром идејом и здравим пројектом: „Спровођење овог пројекта у дело јесте примарни интерес локалне заједнице, али он има и шири контекст и због тога се Комора укључује у овај дијалог у смислу подршке једној изванредној идеји.“

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић на крају састанка истакао је да локална самоуправа стоји на располагању за сваки вид сарадње и размене података како би компанија направила студију случаја на основу које се може даље наставити дијалог на ову тему: „Сагластан сам са предлогом да Привредна комора Србије буде координатор овог пројекта. Ми смо на располагању за размену свих потребних података и јако смо заинтересовани да будемо укључени у овај процес. Мислим да ми као локална самоуправа, а и други учесници овог пројекта имају неке бенефите од истог.“

Previous Анализа акционог плана штаба за ванредне ситуације

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I