Eng

Es

It

Sp

Посета Руднику

Посета Руднику

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић присуствовао је данас, на Руднику, започињању радова на изградњи водовода за домаћинства у Брезовици. Дужина водовода износи 1750 метара и предвиђено је да у I и II фази 60 домаћинстава добије воду.

„Ово је значајна ствар за овај део Рудника, за насеље Брезовица, које ће добити воду. Јавно комунално предузеће „Горњи Милановац“ финансира цео овај крак водовода, а мештани плаћају само прикључак. Брезовица је потенцијално занимљива туристичка локација и довођењем рзавске воде до Рудника стварају се услови за проширење туристичких капацитета на Руднику. Ово је изузетно добар потез ЈКП „Горњи Милановац“, јер се водовод гради из сопствених средстава, а и услови за прикључење исти су и за становнике у Брезовици и за становнике у ужем центру општине“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Председник је обишао и археолошко налазиште на Руднику. На том локалитету пронађен је и прстен кнеза Лазара Хребељановића који је био изложен и у Галерији Српске академије наука и уметности. Прстен је за седам дана видело 5500 посетилаца. Наставља се са испитивањем локалитета, а на помолу је и откриће једне веће палате.

„Наша је жеља да објединимо све локалитете који су до сада истражени на Руднику и да их прикажемо јавности. Општина је спремна да уложи сопствена средстава, али и да уз помоћ Министарства културе обезбеди додатна средства. Мислим да би ово све требало видети, јер је ово раритет на подручју Србије, чиме Рудник добија једну специфичну тежину. Ово све би требало представити у форми музеја на Руднику и мислим да посетиоци који долазе у Рудничко-таковски крај, поред обиласка Такова, Враћевшнице и Црнуће, треба да дођу и посете место где је у суштини настала средњовековна Србија“, истакао је председник општине након обиласка археолошког локалитета.

Председник је посетио и изложбу под називом „Рударење на Руднику кроз векове“ која је постављена у Дому културе на Руднику а поводом Дана рудара Србије.

Previous Дан сећања на страдање и прогон Срба

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I