Eng

Es

It

Sp

Председник Ковачевић у званичној посети Норвешкој

Председник Ковачевић у званичној посети Норвешкој

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић боравио је у званичној посети комуни Вефсн у Норвешкој, и то на позив Јана Арнea, који је последњих 18 година био председник општине. Посета је почела заједничким полагањем венаца на споменик страдалим интернирцима из Србије за време Другог светског рата. Главни циљ посете био је дијалог о планираним пројектима из области комуналне инфраструктуре, образовања и културе, али и учвршћивање привредне и друге сарадње.

За време мандата Јана Арнеа учвршћене су пријатељске везе и обострана сарадња комуне Вефсн и општине Горњи Милановац. Такође, много је пројеката урађено за време његовог мандата, попут изградње санитарне депоније, помоћи у одлагању и селекцији отпада, али и донације аутобуса за ђачки превоз.

За време боравка у Норвешкој, Ковачевић је имао низ састанака са новом председницом општине Вефсн Берит Хундела, са којом је причао о наставку сарадње ове две општине и будућим пројектима.

„Добили смо уверења да ћемо са пријатељством наставити у добром смеру, да ћемо радити неке заједничке пројекте у будућности. Договорили смо и да ћемо оплеменити Брдо мира, и то са садницама из Норвешке, које су некада и биле на том спомен-комплексу и ја очекујем да ће оне до краја новембра бити допремљене овде”, рекао је председник Ковачевић. Он је такође истакао да ће доласком норвешке делегације стићи и донација – камион смећар, којим ће бити употпуњен возни парк ЈКП Горњи Милановац и додао да ће у наредном периоду бити потписан и документ о сарадњи ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“ из Горњег Милановца и удружења из комуне Вефсн.

Током посете, било је речи и о размени ученика, будући да сваке године један ученик из наше општине одлази на једногодишње школовање у Норвешку.

„Та сарадња је одлична, а ја сам исказао жељу да једно дете из Норвешке, годишње, дође у Милановац, јер у оквиру наше гимназије имамо могућности предавања на енглеском језику, тако да ћемо ту тему делегирати новој председници комуне Вефсн, која је веома присно пришла овом пријатељству, које имамо већ годинама”, истакао је Ковачевић и додао да ће сарадња са Норвежанима биће настављена и даље, као и да ће у склопу следеће посете, у Милановац доћи и нови амбасадор Норвешке у Србији, како би се даље договорили око Норвешке куће: „Изразио сам жељу да направимо један посебан одбор, који ће се бавити само Норвешком кућом, где би били чланови и из комуне Вефсн, из Милановца и норвешке амбасаде, како би Норвешка кућа увек била један репрезентативан објекат, који сви можемо користити, јер је тај објекат због нашег пријатељства и направљен још 1985. године.“ Тако ће Норвешка кућа бити потпуно отворена и када је у питању музеј и концертна дворана, али ће се модификовати и сам начин рада ресторана, а све је планирано за следећу годину.

Previous Асфалтирана три путна правца у Месној заједници Јабланица

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I