Eng

Es

It

Sp

Препорука произвођачима кромпира за третирање усева (кромпиров мољац)

Препорука произвођачима кромпира за третирање усева (кромпиров мољац)

На локалитету Горњи Бранетићи последњих дана регистрована је повећана бројност имага кромпировог мољца (Phtorimaea operculella). Веома високе температуре погодују развоју овог штетног организма и доводе до брзог пренамножавања.

Препоруке произвођачима:

• У усевима кромпира, који се неће вадити до краја ове недеље, обавезно наставити са наводњавањем, у циљу затварања пукотина и спречавања проласка женки до кртола на које ће положити јаја.

• У усевима где је цима сува, земљиште без корова, обавезно кромпир вадити и чувати у складиштима у којима је контролисана температура. Складишта кромпира морају, на свим отворима, бити обезбеђена густим мрежама како би се спречило улетање имага.

• Кртоле кромпира након вађења не остављати на парцелама, тремовима већ уносити у складишта која су добро обезбеђена.

• Кромпиров мољац се тренутно налази на почетку развоја III генерације. Женке полажу јаја ближе кртоли (стабљике, доње лишће а и на саме кртоле). Усеви, који се неће скорије вадити, морају бити хемијски заштићени. Користити препарат овицидно-ларвицидног деловања: Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u dozi 0,15 – 0,2 l/ha.

• Усеве третирати у вечерњим сатима, када је присуство мољца у кромпириштима најинтензивније. Водити рачуна да препарат доспе до земљишта како би се заштитио доњи део стабљике и лишће ближе кртолама.

Previous Правовремена реакција спречила већу штету од невремена

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I