PRIJEM DELEGACIJA BRATSKIH OPŠTINA I PROŠIRENJE SARADNJE U OBLASTI TURIZMA I OBRAZOVANJA

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković upriličio je danas, 18.05.2012.godine, prijem delegacija prijateljskog Poljskog grada Novogarda i Pobočja iz opštine Krško iz Slovenije, kao i predsednice Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji, koji su ujedno i gosti OŠ „Ivo Andrić“ iz Pranjana i učesnici projekta ove škole „Otvorene seoske škole – Zračak viri“.
Predsednik je prisutnima izložio ličnu kartu opštine Gornji Milanovac, njene prednosti i posebnosti i u srdačnom razgovoru sa gostima i direktorom OŠ „Ivo Andrić“ Pranjani, razmenio ideje i utiske povodom izuzetno značajnog projekta u kojem zajedno učestvuju. Svi prisutni su istakli sve pohvale značaju koji opština Gornji Milanovac pridaje međunarodnoj saradnju na svim, a posebno polju obrazovanja, kulture i razmene mladih.
U naredna dva dana, 19. i 20. maja 2012. godine u OŠ „Ivo Andrić Pranjani“ biće organizovana finalna prezentacija svih radionica u okviru projekta „Otvorene seoske škole – Zračak viri“. Reč je o projektu koji se odvija u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“, koji radi na razvoju ruralne ekonomije kroz održivi turizam u cilju poboljšanja kvaliteta života, smanjenja siromaštva, i zaštita životne sredine u ruralnim delovima Srbije. Aktivnosti se sprovode u šest lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i opština Gornji Milanovac pored Mionice, Vršca, Ljiga, Tekije i Knjaževca, uz koordinaciju pet agencija Ujedinjenih nacija u Srbiji, (UNWTO, FAO, UNDP, UNEP, UNICEF) u saradnji sa Vladom Republike Srbije, odnosno Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije. U okviru projekta planirana je razmena mladih u ovim sredinama, koji će biti učesnici različitih obrazovnih, kulturno -umetničkih radionica koje, svaka na svoj način, predstavljaju specifičnosti sredina u kojima će biti organizovane.
Predsednik opštine Gornji Milanovac podržao je ovaj izvandredni projekat u kome ispred naše opštine učestvuju milanovačke škole i Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, a posredno i mladi iz sredina sa kojima naša opština održava bratske i prijateljske odnose iz Poljske, Makedonije i Slovenije.

 

Previous ČESTITKE PRIJATELJSKOJ KOMUNI VEFSN

Leave Your Comment