Eng

Es

It

Sp

Пријем представника Амбасаде Сједињених Aмеричких Држава

Пријем представника Амбасаде Сједињених Aмеричких Држава

У кабинету председника општине Дејана Ковачевића приређен је пријем за ваздухопловног аташеа Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду потпуковника Тода Андрусена и његове сараднике. Тема састанка била је постављање туристичких табли на српском и енглеском језику у вези са мисијом „Халијард“ на битним местима где су били скривани амерички пилоти. Табле би биле постављене на више локација, а њихово постављање планирано је пре 15. септембра када ће се обележити годишњица мисије.

Председник општине Дејан Ковачевић је истакао да ће се кренути у прикупљање свих потребих дозвола и сагласности како би се табле на време поставиле, истакавши да ће се њиховим постављањем оживети културна и историјска сећања, а да ће Прањани постати војно – историјски парк међународног значаја.

Село Прањани, према подацима хроничара, је место где је почело спасавање више од 520 савезничких пилота у августу 1944. тако што је уз помоћ локалног становништва направљена писта на коју су амерички авиони могли да слете и спасу пилоте.

Амерички пилоти евакуисани су са привременог аеродрома Галовића ливаде, под Равном гором, у више десетина ноћних и дневних летова транспортних авиона, који су их пребацили до база у Италији.

Мисија „Халијард“ се сматра и за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања.

 

Previous Председник општине у емисији „Осветљавање“ (ВИДЕО)

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I