Eng

Es

It

Sp

Приступна саобраћајница Коридору 11 највероватније добија статус државног пута

Приступна саобраћајница Коридору 11 највероватније добија статус државног пута

Поводом решавања питања приступне саобраћајнице Коридору 11 председник општине Милисав Мирковић са својим сарадницима данас је одржао састанак са представницима Јавног предузећа „Путеви Србије“.

Саобраћајни институт „ЦИП“ израдио је Идејно решење приступне саобраћајнице којим су предложене три варијанте. Представници Јавног предузећа „Путеви Србије“ подржали су на данашњем састанку ранији предлог Општине Горњи Милановац да теретни саобраћај не би требало увлачити у град због чега заузевши став да је потребно елиминисали варијанту кроз централно језгро Горњег Милановца (дуж Ивичког потока). Преосталим двема варијантама чије се трасе у нејвећем делу поклапају и које се од петље у Невадама одвајају од постојеће саобраћајнице, пролазе кроз Велереч и укључују се у постојећу трасу пута IIА реда бр. 177 у месту Срчаник, транзитни саобраћај се у потпуности одваја од локалног и остварује комфорна саобраћајна комуникација у центру Горњег Милановца, смањују аеро загађења, повећава безбедност саобраћаја.

„Представници Јавног предузећа „Путеви Србије“ у наредном периоду извршиће детаљну анализу предложене две варијанте и то превасходно са економског аспекта, али и са аспекта остваривања што квалитетније саобраћајне комуникације између Коридора 11 и тзв. Ибарске магистрале. Након добијених стручних мишљења, Општина Горњи Милановац покренуће поступак измене постојеће и доношењу нове планске документације, за шта су опредељена средства у буџету општине Горњи Милановац за 2016. годину. Варијанту која би ишла кроз централно језгро Горњег Милановца (дуж Ивичког потока) искључили смо на самом почетку јер она не решава проблеме који се желе решити изградњом приступне саобраћајнице – одвајање транзитног од локалног саобраћаја. До изградње приступне саобраћајнице Коридору 11, за прикључење аутопуту преко петље која се гради у Такову користиће се постојећа саобраћајница, која ће у свом највећем делу (од Срчаника до Такова) и бити приступна саобраћајница, али која ће за те потребе претрпети извесне корекције“, истакао је председник општине Милисав Мирковић.

Иначе, у више наврата Општина Горњи Милановац током 2013. године обраћала се надлежном ресорном министарству у вези изградње приступне саобраћајнице која би повезала Ибарску магистралу као и градско подручје у којем су смештене индустријске зоне са ауто-путем у изградњи – Коридором 11. У том правцу, ресорно Министарство упутило је стручна лица са Саобраћајног института „ЦИП“ у Горњи Милановац у циљу израде пројектне документације за ову саобраћајницу што је и резултирало израдом Идејног решења везе петље „Таково“ на аутопуту Е-763 Јужни Јадран и државног пута IA реда број 2, Београд – Љиг – Прељина. Оријентациона вредност ове инвестиције одговара годишњем општинском буџету, па је стога као и због значаја ове саобраћајнице који превазилази локални ниво председник општине Милисав Мирковић и предложио Влади, надлежном министарству и Јавном предузећу „Путеви Србије“ да изградња приступне саобраћајнице уђе у план рада Јавног предузећа „Путеви Србије“ и стекне статус државног пута.

Previous Захвалност председника општине грађанима Горњег Милановца

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I