Eng

Es

It

Sp

Promocija nacrta idejnog rešenja rekonstrukcije Spomen-parka „Brdo mira“

Promocija nacrta idejnog rešenja rekonstrukcije Spomen-parka „Brdo mira“

Arihitekte projektanskog studija „Homeplan“ predstavili su danas nacrt idejnog rešenja rekonstrukcije Spomen parka „Brdo Mira“ u Gornjem Milanovcu koji predstavlja svojevrstan muzej pod vedrim nebom na površini od 4,5 ha i jedinstvenu prostornu celinu sa spomeničkim kompleksom upotpunjenim obeležjima iz različitih perioda.- Vreme je da naš spomen park dobije preuređen izgled u lepo i moderno izletište, sa adekvatnim sadržajima koji čine jedan park, ali i dalje će najvažniji značaj ovog prostora biti dostojanstvo Spomen parka, u kome će centralni spomenici zadržati svoju lokaciju i dugogodišnji značaj. Predlog stručnjaka je da kompletan prostor bude oživljen dodatnim sadržajima u svrhu turizma i rekreacije bez narušavanja ambijenta mira i dostojanstva spomen obeležja, rekao je predsednik opštine Milisav Mirković na današnjem radnom sastanku sa učesnicima u izradi nacrta.
O rekonstrukciji Brda Mira danas su tokom radnog sastanka diskutovali rukovodilac na projektu beogradski arhitekta Ivan Radosavljević, kao i pejzažni arhitekta Maja Đorđević, prof dr Slobodan Vučićević, prof dr Ljiljana Vujković, gornjomilanovački arhitekta Predrag Dabić, načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović sa saradnicima iz Odeljenja za urbanizam.

Danas je rečeno da će preuređenjem Spomen  parka biti povezana monumentalnost uz izabranu i oblikovanu vegetaciju. Uspostaviće se jedinstvo arhiktekture, skulpture i vrtne umetnosti.
Planirano je da dekorativnim i raznolikim novim sadnicama bude zamenjeno uklonjenih 1.015 vegetacijski beživotnih i oštećenih stabala, koje će novom Spomen – parku dati vizuelni vrtni izgled uz rasade negovanih biljaka sa terapeutskim svojstvom i izraženim sanitarnim dejstvom što će posetiocima prilikom boravka u kompleksu omogućiti relaksaciju i svežinu čistog vazduha. Kompletan prostor biće oživljen dodatnim sadržajima u svrhu turizma i rekreacije sa trim stazom koja će biti biće modernizovana u skladu sa konfiguracijom terena uz postavku klupa i infopunktova.
Letnja učionica, odnosno amfiteatar na otvorenom, omogućiće odvijanje školske nastave.Dostojanstvo spomenika, lepota vrtnog rastinja i staze biće istaknuti specijalnom rasvetom, a na ciljnim mestima biće postavljen prateći urbani mobilijar sa putokazima i informativnim panoima.
Kompleks će biti obezbeđen adekvatnom ogradom i kapijama, česmom, sanitarno-higijenskim objektima a na više lokacija oko kompleksa biće određen parking prostor.

Previous PREDSEDNIK OPŠTINE GORNJI MILANOVAC POTPISAO UGOVOR O DONACIJI SA KOMPANIJOM „ZVEZDA-HELIOS“

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I