Eng

Es

It

Sp

Радови на постављању новог иконостаса у току

Радови на постављању новог иконостаса у току

У Цркви Свете Тројице тренутно се поставља нови мермерни иконостас. Радове на уређењу унутрашњости храма данас је обишао председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Након скидања старог иконостаса који датира из 1963. године, започето је са постављањем новог, израђеног од сплитског камена беж боје. Нацрт пројекта израдио је горњомилановачки академски вајар Небојша Савовић – Нес, који је задужен и за надзор. Вредност иконостаса који је 5. 100, 000 динара, а половину средстава донирала је општина Горњи Милановац.

– Нашим генерацијама је остало у аманет да довршимо изградњу цркве коју је је започео Милош Обреновић. Почаствовани смо што можемо да учествујемо у финализацији радова на Цркви Свете Тројице. Свештенство у Горњем Милановцу је пуно енергије и жеље да радове завршимо у најкраћем могућем року. Мења се комплетан иконостас, наставићемо фрескописање 20. децембра и очекујемо да током наредних година црква добије потпуно нов изглед унутра, јер од када је направљена нису осликане фреске. Користили смо иконостас који је после паљења цркве током Другог светског рата требало да буде привремен, али је остао 60 година. Сада је нов израђен од сплитског камена који изгледа монументално и који ће, осим новог изгледа дати и нову душу Цркви Свете Тројице – рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

Нови иконостас је израдила радионица „Матијашевић“, која је изводила радове и на Храму Светог Саве у Београду. Осим Општине Горњи Милановац, велико учешће у обнови милановачке светиње узели су привреднинци и верници.

– Благословом нашег еископа жичког, господина Јустина, наставили смо са украшавањем унутрашњости Храма Свете Тројице у Горњем Милановцу. Желео бих да се захвалим свима који су нам и ове године помогли око уређења унутрашњости храма, а посебно нашој Општини и председнику, господину Дејану Ковачевићу, на великој помоћи од 2,5 милиона динара. Захваљујем се и Клубу привредника нашег града који су са 2. 530, 000 динара учествовали у радовима и свим верницима чији су прилози помогли да наставимо ово дело. Трудићемо се да урађено буде на радост нашег града и наших верника – рекао је протојереј Миодраг Анђелић, старешина Цркве Свете Тројице у Горњем Милановцу.

Дрвени иконостас који је претходио новом, Црква Свете Тројице поклониће храму Светог Јована Крститеља у Озрему.

Previous Промоција најмлађих подофицира Војске Србије