Eng

Es

It

Sp

Ребаланс буџета добро избалансиран

Ребаланс буџета добро избалансиран

Усвајање одлуке о Завршном рачуну општине Горњи Милановац за 2020. годину и први ребаланс буџета за 2021. годину, међу најважнијим су усвојеним тачкама на данашњем заседању општинског већа горњомилановачке општине. Такође, усвојен је нацрт одлуке о подстицајним средствима за спровођење мера енергетске санације породичних кућа као и предлог решења о отварању апропријације за средства опредељена кроз програм министартсва „Градови у фокусу“. Иначе, на данашњој седници Већа усвојене су и све остале тачке Дневног реда.

У завршном рачуну за претходну годину тиче, јасно и транспарентно је приказан рад и функционисање општине Горњи Милановац. Пандемија је обележила готово читаву 2020.годину, а ванредно стање трајало је више од 2 месеца. Упркос свему томе локална самоуправа је уложила максималан напор да се уради планирано и прошла година је била рекордна када је у питању улагање у путну инфраструктуру, посебно на градском подручју.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац образложио је данас вишак средстава у буџету из прошле године и рекао да је настао због тога што школе и вртићи нису радили као и зато што је било стопирано одржавање спортских активности са једне , а са друге стране јер су грађани измирили све своје обавезе према општини па су и остварени приходи у односу на планиране мањи за свега 7 %.Према његовим речима разлика ће доћи на наплату током ове или следеће године, јер су у питању фирме које су узеле репрограм тј. користиле су субвенције од државе по радном месту, па порезе и доприносе по том основу плаћају од 01.01.2021.године.

– 56.150.000 динара биће уложено у реконструкцију улица у граду. Улица Вука Караџића биће урађена од реконструисаног дела изнад Вртића, све до спајања са раскрсницом која води ка Такову. Биће урађена рехабилитација и наставак улице Арсеније Ломе, која се налази испод гробља, затим улице Јованке Радаковић, од Плавог моста ка улици Драгише Николића, тако да ће од Главне улице до краја ГУП-а комплетно бити постављен асфалтни застор. Биће урађена пешечка стаза поред Ивичког потока, што је преостало да се уради након уређења потока. Тротоар у улици Драгише Николића, биће урађен са леве стране из правца града. Планирана је и рехабилитација дела улице Милоша Великог од „Металчеве“ зграде до рескрнице са Железничком, где је асфалт у најлошијем стању. Биће урађена приступна саобраћајница до СРЦ „Бреза“, чиме ће у потпуности бити оспособљена деоница од ЈКП до Спорстког центра и до будућег затвореног базена. Ту је у току откуп парцела уз постојећи приступни пут како би се обезбедила довољна ширина будуће саобраћајнице –навео је Ковачевић.

Предвиђено је 2.800.000 динара за изградњу Анекса ПУ“Сунце“ у Невадама, пошто ће бити већи него што је првобитно планирано, а на тај начин биће озбеђено још 250 места за малишане.

-Пројекат уређења Великог парка је један од значајнијих који смо планирали и определили смо 990 хиљада динара. Идеја је да постане Парк пријатељства и да ту буду обележја свих наших братских општина и градова са територије бивше Југославије и целог света. У овој години урадићемо пројектну документацију а у следећој ћемо видети колико ће да кошта. Мислим да је дошло време да се уреди и ова оаза, граде се на Ивицама нови стамбени комплекси и Парк ће бити понос свим Милановчанима.

За реконструкцију јавне расвете и ове године одвојено је 20 милиона динара. Стара функционална расвета (натријум сијалице) која ће на градском подручју бити замењена лед расветом,биће употребљена на сеоском подручју а на тај начин сваке године шири се мрежа у селима.

Првим овогодишњим ребалансом новац је опредељен и за основне школе “Иво Андрић”, “Аресније Лома” “Десанка Максимовић”, “Краљ Александар I”, за дечија игралишта и замену столарије.

У плану је изградња паркинга на Руднику иза Трга рудара, где ће бити довољно паркинг простора за мештане и посетиоце, како би се избегло небезбедно парирање на саобраћајници. Средства су опредељена и за другу фазу радова на изградњи базена на Руднику.

За изградњу тротоара у Хајдук Вељковој улици у Горњем Милановцу , опредељено је 650.000 динара, како би спречили изливање површинских вода у подрумске просторије Солитера. Радиће се општински пут на Ивицама и приступни пут у Индустријској зони ка „Дак комерцу“. Биће завршено и неколико пројеката за мостове, између осталог на Чемерници и у Угриновцима.

-Од Владе Републике Србије добили смо одобрење односно проглашење за јавно добро површине од 12 hа у Такову, коју ћемо купити за изградњу Дворца. Након завршене експропријације са Марком Благојевићем, директором Канцеларије за јавна улагања направићу динамику радова. Надам се да ћемо радити по систему кључ у руке, односно да ће пројектовање и извођење радова обављати иста фирма јер је тако најлакше контролисати пројкат а да и то уврстимо у буџет за наредну годину- рекао је Ковачевић и додао – Ребаланс буџета је добро избалансиран, новац је опредељен за потребе јавних установа, тако да је ово један од тренутака када смо сигурни да можемо да остваримо све планирано, јер новца у буџету има довољно, захваљујући домаћинском опхођењу прошле године. Тренутно на рачуну општине Горњи Милановац има преко 400 милиона динара, планирамо да их утрошимо ове године и реализујемо предвиђене пројекте.

Previous Многа звучна имена стижу у Прањане на Сабор виолиниста

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I