Eng

Es

It

Sp

Ребаланс буџета и 15 милиона динара за нову зграду Центра за социјални рад

Ребаланс буџета и 15 милиона динара за нову зграду Центра за социјални рад

На 63. седници Општинског већа донет је Закључак о утврђивању предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2019. годину – први ребаланс.

Када је реч о ребалансу буџета, председник општине Дејан Ковачевић рекао је да је из буџета за претходну годину остало неутрошено око 70 милиона динара, док су из ранијих година пренета средства од око 7 милиона динара, истакавши да је локална самоуправа та средства распоредила у инвестиције, од којих је једна од најзначајних , инвестиција у изградњу нове зграде Центра за социјални рад:

„Центар за социјални рад Горњи Милановац од Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања добио је 15 милиона динара, а општина Горњи Милановац је, у договору с Министарством, одвојила још 15 милиона динара, што значи да ћемо по пола финансирати нову зграду од преко 500 квадрата, која ће се налазити прекопута Опште болнице у Горњем Милановцу. Искрено се надам да ћемо грађевинске радове успети да завршимо до краја ове грађевинске сезоне, а да ћемо усељавање зграде извршити у првој половини наредне године. Такође, ми већ трећу годину заредом одвајамо део средстава за обнову уличне расвете, што значи да обичне сијалице мењамо ЛЕД сијалицама, и на томе остварујемо значајну уштеду. У 2017. то је било 4 милиона динара уштеде у потрошњи електричне енергије, у 2018. имали смо уштеду од 6 милиона динара, стога износ од 20 милиона динара, који смо планирали да издвојимо, врло брзо ће бити враћен на буџет у 2019, када извршимо замену светиљки“.

Такође, Ковачевић је рекао да се већ врши и замена светиљки на сеоском подручју, што ће се чинити и у наредном периоду, па су тако живине сијалице на селима, замењене натријумским, које су скинуте из града, чиме се побољшало осветљење, али и дошло до уштеде електричне енергије.

На јучерашњој седници, већници су усвојили и Извештај екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Горњи Милановац за 2018. годину. Ковачевић је истакао да је извештај екстерне ревизије позитиван, што значи да је општина Горњи Милановац у складу са законом трошила средства у претходној буџетској години. Такође, он је изнео проблем непостојања лица које се бави интерном ревизијом у нашој општини: „ Највећи проблем је забрана запошљавања, а не можемо наћи адекватну особу која може обављати те послове, с обзиром да постоје критеријуми које треба испунити, а тичу се година рада у органима ревизије, постојања лиценце, стога ћемо гледати с корпусом радника којима располаже општинска управа и распоредити некога на то радно место, а с друге стране водићемо рачуна да послови који се обављају у Одељењу за финансије не буду запостављени. То лице би могло да контролише све директне и индиректне буџетске кориснике, како општину Горњи Милановац, тако и све установе и јавна предузећа која добијају новац из општинског буџета, стога ћемо гледати да у наредном периоду ангажујемо адекватно лице и решимо тај проблем.“

Општинско веће једногласно је донело Закључак о утврђивању предлога Одлуке о комуналним делатностима, погребној делатности, као и о димничарским услугама на територије општине Горњи Милановац. Председник општине је рекао да су све одлуке усклађене са новим законима о комуналним делатностима, све примедбе од стране инспекција са републичког нивоа су уграђене у одлуке и све мањкавости из претходних периода су исправљене: „Грађанима ће све три одлуке, посебно Одлука о димничарским услугама значити квалитетнији живот, с обзиром да ћемо преко Јавног комуналног предузећа или неке адекватне фирме те услуге моћи да обезбедимо, како на јавним, тако и на приватним објектима који за то имају потребу. Законом је предвиђено да свака локална самоуправа има посебно предузеће или у оквиру постојећег предузећа одељење које се бави димничарским услугама. Ми ћемо полако прилагодити Јавно комунално предузеће тим делатностима, како би могло да изађе на тржиште и на тај начин остварује приходе.“

 

Такође, чланови Општинског већа су донели Закључак о разматрању предлога Решења о изменама и допунама Решења о распореду дела средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре. У складу са изменама, распоређена су средства од 1.687.473,60 за асфалтирање некатегорисаног пута у Месној заједници Срезојевци (Марића сокак).

Previous Србија у ритму Eвропе

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I