Eng

Es

It

Sp

Редовна седница Штаба за ванредне ситуације

Редовна седница Штаба за ванредне ситуације

Рано јутрос одржана је редовна седница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којима су сумиране све информације везане за ванредну ситуацију која је била проглашена на територији целе Републике Србије, поводом обилних падавина и поплава у периоду од 10-15. марта 2016. године.

Председник општине и командант штаба Милисав Мирковић истакао је да су три општинске Комисије, формиране за евиденцију и процену штета на пољопривреди, грађевинским и објектима јавне инфраструктуре, од 10. марта непрестано на терену, а да прве процене штете премашују прелиминарне процене. Према закључку штаба, ошетећени који штету још увек нису пријавили могу то да учине најкасније до 18. априла 2016. године, на прописаним обрасцима на шалтеру писарнице општине Горњи Милановац.

Према до данас обрађеним подацима комисија, највише штете претрпели су пољопривредници на, до сада обиђених, преко 80 хектара поплављених парцела, а оправдано се очекује да је штета много већа јер свакодневно пристижу нови захтеви. Први и највећи поплавни талас директно је узрокован радовима на Коридору 11 и на мосту Брђани, о чему су одмах обавештени Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за јавна улагања, уз поднети детаљни приказ и процену штета најугроженијих домаћинстава.

Штета на путној мрежи локалних и некатегорисаних путева, као и великом броју пропуста и мостова је велика јер у највећој мери путеви природно прате и укрштају се са овим водотоцима, а обилне падавине покренуле су стара и откриле нова клизишта која представљају можда и највећи проблем. ЈП за путеве, поступајући према записницима са терена Комисије за процену штета на путевима, улицама и мостовима, већ је санирало велики број праваца на сеоском подручју и омогућило грађанима приступ до кућа и њива на деловима где су путеви и пропусти оштећени или уништени, а ови радови настављају се и даље уз стално ангажована два скипа која тренутно обављају радове у Драгољу и Угриновцима. Клизишта су тренутно најактивнија у рудничко-качерском крају, Угриновцима, Ручићима и околини Бољковаца.

Hа територији града није било великих штета у домаћинствима, делом због предузетих превентивних мера, делом због предузетих превентивних мера за одбрану од поплава од стране грађана и војске у Млаковцу и насељима у улицама Немањиној, Нушићевој и Саве Ковачевића. Мост на Деспотовици ка Царини затворен је за саобраћај због оштећења стуба, али је обезбеђен алтернативни прилаз док трају радови на санацији, чији се завршетак очекује до краја ове недеље.

У наставку седнице, усвојени су Извештаја о раду Општинског штаба за ванредне ситуације за 2015.годину, Предлог плана рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2016.годину, Информација о спровођењу превентивних мера заштите од пожара на територији општине Горњи Милановац и Предлог оперативног плана за одбрану од поплава за воде II реда на територији општине Горњи Милановац за 2016.годину.

Према речима Председника општине у градском подручју очекује се већа синхронизација рада јавних предузећа кроз Групу за инфраструктуру Општинског већа, а свака политичка манипулација и злоупотреба медија у ситуацијама када прети непосредна опасност по живот и имовину грађана биће најоштрије санкционисана. „Недопустиво је да се ванредна ситуација злоупотребљава за потребе предизборне кампање. Наиме, током ванредне ситуације припадници појединих политичких странака давали су нетачне изјаве јавности и средствима информисања покушавајући да на тај начин доведу у заблуду грађане горњомилановачке општине и тиме скупљају политичке поене. Конкретно, у јавност је Десимир Јовановић пласирао информацију да је Општина Горњи Милановац односно њене службе одговорна за неодговорно понашање извођача радова на изградњи моста у Брђанима. Десимир Јовановић као члан Општинског већа задужен за инфраструктуру морао би знати да је поступак јавне набавке спровела Комисија чији су чланови представници Канцеларије за помоћ и обнову и Општине Горњи Милановац као и да је чланом 4. Уговора о извођењу радова на изградњи моста у Брђанима дефинисано да Канцеларија за помоћ и обнову врши директно плаћања извођачу радова и то из Фонда солидарности Европске уније па самим тим новац се и не уплаћује у општински буџет да би могао, како грађанима предочавају, бити утрошен за друге намене. Стога, не стоји ни констатација да за мост у Јабланици „паре леже“ у Општини јер Општинска управа не даје дозволу за почетак радова на санацији овог моста. Новац за мост у Јабланици није пренет Општини Горњи Милановац, а Општина је обезбедила сву законом прописану документацију коју, из нама непознатих разлога, Канцеларија не прихвата и поставља захтеве који ниједним нашим прописом нису дефинисани.

И радови који се изводе на санацији корита реке Деспотовице оштећеног у поплавама 2014. године поједине политичке групације злоупотребљавају у политичке сврхе. У вези са овим, члан већа Десимир Јовановић 26. септембра 2014. године поднео је писани извештај Општинском већу у којем се наводи да су средства за санацију корита реке Деспотовице у износу од око 40 милиона динара обезбеђена донацијом Амбасаде Јапана да би након расписивања локалних избора тврдио да су то средства из републичког буџета која је његова политичка странка са коалиционим партнером обезбедила. Председник Општине је нагласио да је прошлогодишња санација корита Деспотовице била неквалитетно урађена, што је основни разлог урушавања корита у последњим бујицама. „Као јединица локалне самоуправе на чијој се територији налази корито реке Деспотовице, указивали смо Јавном водопривредном предузећу „Србијаводе“ на низ пропуста приликом извођења ових радова, а управо услед тих пропуста последње невреме проузроковало је оштећења која су пре само годину дана санирана. Радови који се ових дана изводе требали су бити наставак санације, али заправо представљају санацију током прошле године санираних оштећења. Иначе, средства за ове радове обезбеђена су буџетом републике Србије, али не пре месец дана како у медијима тврди господин Дејан Ковачевић истичући себе као заслужног за та средства већ су та средства обезбеђена још 28. августа 2015. године Уредбом Владе Републике Србије.“

Previous Пријава штете од поплава

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I