Eng

Es

It

Sp

Реконструкција Опште болнице Горњи Милановац

Реконструкција Опште болнице Горњи Милановац

Имајући у виду потребе грађана Горњег Милановца по питању здравствене неге и бриге, као и постојеће стање објеката болнице, локална самоуправа увидела је неопходност свеобухватне реконструкције Опште болнице. Циљ је да се грађанима омогући пружање здравствене неге на најбољи могући начин, као и да се здравство у Општини подигне на један виши ниво.

Септембра месеца 2017. године Влада Републике Србије донела је Закључак којим се прихвата Извештај Радне групе за обнову и унапређење објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите. Овим закључком предвиђена је и реконструкција Опште болнице Горњи Милановац.

У свечаној сали окружног начелства уз присуство председника општине Дејана Ковачевића, начелника општинске управе Александра Јевтовића и представника Одељења за локални економски развој, Зорица Сретеновић, представник „Урбанпројект“-а из Чачка, одговорни пројектант, презентовала је пројекат реконструкције Опште болнице Горњи Милановац.

Према пројекту предвиђено је да се реконструкција обавља у три фазе. Прва фаза подразумева енергетску санацију, друга загревање обновљивим изворима енергије, а у трећој фази би се спровела реконструкција у технолошком смислу.

Прва и друга фаза реконструкције Опште болнице се преплићу и биће реализоване у истом временском периоду.Кроз пројекте енергетске санације предвиђено је подизање нивоа заштите на свим објектима.Првом фазом реконструкције биће обухваћено мењање кровова где је потребно, столарије, постављање нове фасаде на постојеће објекте, мењање олука. Такође, овом фазом је предвиђено и уређење саобраћајница у кругу болнице, биће обезбеђен приступ возила свим објектима и постојаће укупно три улаза за возила у круг болнице. Такође, биће уређене и пешачке стазе, као и неометан приступ инвалидима до свих објеката. Постојећи објекти у кругу болнице се задржавају, осим објекта капеле чије је уклањање предвиђено пројектом. Оно што ће у првој фази такође бити реализовано, то је изградња новог објекта за палијативно збрињавање и дијагностику, а у оквиру њега ће бити нова капела. Овај објекат ће се простирати на површини од 1000м2 . У централном делу комплекса биће формирана локација за изградњу објекта који ће се простирати на 1700м2 , за који је предвиђено да буде пре свега Ургентни центар, али у оквиру кога ће моћи да се налазе и друге амбуланте значајне за функционисање болнице. Већ после завршене прве фазе болнички круг ће бити један потпуно дефинисан комплекс. Поред већ постојеће котларнице на гас, у плану је и изградња нове котларнице на биомасу.

У трећој фази реконструкције ће се приступити технолошкој реконструкцији у оквиру сваког од објеката. То подразумева потпуно прилагођавање рада болнице најсавременијим стандардима, функционалну организацију, као и напајање инсталацијом и опремом.

На крају презентације, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да је Горњи Милановац једна од три општине које су Закључком Владе Републике Србије добиле средства за реконструисање Опште болнице чиме се шаље сигнал да Општа болница у Горњем Милановцу има своју улогу у друштву и да има будућност: „ Реновирањем Опште болнице ми ћемо добити савремену болницу према највишим стандардима. Пројекти реконструкције су свеобухватни, третирају све врсте измена како на инсталацијама у оквиру самог комплекса болнице, како на новим пројектима за инфраструктуру, партерном уређењу и пројектима енергетске ефикасности. Значајно је нагласити да ће се у првој фази изводити радови на изградњи новог објекта који ће се простирати на 1000м2, то је објекат палијативног збрињавања, као и изградња још једне котларницекоја ће бити на биомасу. Имаћемо две врсте горива за топлотну енергију, гас и биомасу, и са тим ћемо постићи доста велике уштеде на самом утрошку енергије.“ Председник је навео да Канцеларија за јавна улагања Републике Србије финансира реконструкцију, а да општина Горњи Милановац финансира комплетну израду пројектне документације.

В.д. директор Опште болнице Горњи Милановац, др Предраг Шутић истакао је да је ово велика инвестиција како за болницу тако и за саму Општину: „ Узимајући у обзир да нека значајнија реконструкција болничког комплекса није рађена преко 30, па и 40 година, ово је капитална инвестиција за болницу. У оквиру болничког комплекса до сада нисмо имали Одељење палијативне неге. Међутим, када размотримо старосну структуру становништва у нашој Општини, све више је старих људи којима је потребна та врста неге и због тога се наметнула идеја да је потребно направити одељење које ће хоспитализовати ту популацију. Ту не рачунамо само на хоспитализацију старих и изнемоглих лица, већ и хоспитализацију лица у неким фазама болести. Оснивањем оваквог одељења, тим лицима би се пружила најбоља могућа нега, а са друге стране не би се оптерећивала нека друга одељења. Поред овог одељења, добићемо и зграду за Одељење хитног пријема. Локација овог одељења је централна, тако да ће другим одељењима формацијски бити лакше да се ту раде лекарске консултације за пријеме у току ноћи, а након тога уколико буде била потребна хоспитализација да се ти пацијенти возе на одељење на које је потребно. “ В.д. директор болнице рекао је да отварање нових одељења повлачи и нова радна места и да ће Болница уз сагласност Министарства здравља добити нов број запослених.

Previous Компанија Filip Moris и ENESA из Ниша објавили су конкурс „Покрени се за посао“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I