Eng

Es

It

Sp

Реконструкција Железничке улице, кружни ток код „Идеје“ и 4Д ултразвучни апарат теме данашње седнице Општинског већа

Реконструкција Железничке улице, кружни ток код „Идеје“ и 4Д ултразвучни апарат теме данашње седнице Општинског већа

На четрдесет шестој седници Општинског већа, пред већнике на одлучивање стављено је Решење о отварању апропријације када је реч о 4Д ултразвуку, Решење о промени апропријације који се односи на реконструкцију Железничке улице као и предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације „Кружна раскрсница – Занатски центар“.

Када је реч о изради Плана детаљне регулације „Кружна раскрсница – Занатски центар“ на укрштању улица Војводе Живојина Мишића и Железничке у Горњем Милановцу, председник општине Дејан Ковачевић рекао је да је то први корак онога што ће касније бити кружни ток код „Идеје“:

„После састанка са потпредседницом владе и министарком Зораном Михајиловић у Чачку, имајући у виду да се ради о регионалном путу, донели смо одлуку да се укине семафор код Занатског центра, да се уместо семафора уради кружна раскрсница која ће омогућити бољи проток возила. Ту и сада имамо проблеме када су велике гужве, у великим шпицевима са магистрале долази до загушења саобраћаја због семафора. Буквално возила остају на самој магистрали због затвореног семафора, пошто се дешава да црвено светло држи дуго због саме раскрснице, јел не може другачије да се програмира. Доношење овог Плана детаљне регулације је први корак којим ћемо предвидети саму кружну саобраћајницу. Упоредо са тим врши се израда пројекта и пројектне документације и ја се искрено надам да ћемо у овој грађевинској сезони успети да завршимо и радове и да ћемо до краја године добити кружни ток који ће нам умногоме олакшати кретање возила у том делу града.“ Поред овога, Ковачевић је најавио и реконструкцију Железничке улице од компаније „Звезда – Хелиос“ до семафора код „Идеје“: „Овај део улице је у јако лошем стању и више нема смисла крпити, већ тај део мора да се пресвуче новим застором асфалта. План нам је да то урадимо и у наставку Железничке улице у неком наредном периоду када се за то буду створили економски услови у буџету.“

Такође, председник је најавио и изградњу моста у Луњевици, који је оштећен у поплавама 2014. године: „Морамо да изградимо тај мост у Луњевици, прети да се уруши и угрожава домаћинства која га користе. Функционисање, живот и рад пет домаћинстава је доведено у питање.“

Када је реч о 4Д ултразвучном апарату, Ковачевић је рекао да је општина пројектом конкурисала код Министарства без портфеља које се бави популационом политиком и да је висина средстава која су одобрена у ову сврху мало више од четири милиона динара: „ Поред средстава одобрених од стране ресорног министарства, општина Горњи Милановац ће такође суфинансирати овај пројекат са милион и осам хиљада динара. Ја сам заиста срећан што су препознали наш пројекат и што ће га финансирати, имајући у виду да 4Д ултразвук не постоји у Горњем Милановцу, чак ни у приватним ординацијама, па наше труднице иду у околне градове на прегледе. Дом здравља ће располагати са тим апаратом и за све труднице са општине Горњи Милановац преглед ће бити бесплатан.“ Председник је рекао да се сада очекује потписивање уговора о суфинансирању са министарком Славицом Ђукић Дејановић и од тог момента апарат ће врло брзо бити инсталиран и моћи ће да се користи.

Божидар Вучетић, директор Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац известио је већнике да је то предузеће у претходном периоду поред куповине одређене механизације остварило добит у износу од двеста осамдесет седам хиљада динара. Председник Ковачевић је посебно похвалио рад овог предузећа: „ Добит у овом износу је нешто што је остало као остварена добит предузећу и ми смо одлучили да се та добит упише као капитал предузећа. Та добит би била много већа да они нису куповали механизацију. Али ми инсистирамо на томе да Јавно предузеће за изградњу сваки месец купи нешто од механизације како би за кратко време могло да сервисира општину Горњи Милановац са свим потребама које ми имамо.“ Председник општине је још једном као битну чињеницу истакао да је одлука да се Јавно предузеће за изградњу остави да функционише и да се споји Јавним предузећем за путеве била добра одлука. Чињеница је да је општини Горњи Милановац потребно Јавно предузеће које обавља овакву врсту послова и то се показало у ванредним ситуацијама, да имамо могућност да са својим машинама ургентно и одмах реагујемо и извршимо санацију угроженог подручја. Такође, захваљујући комуналним делатностима и надлежностима које општина има и које су пребачене на ово Јавно предузеће ми можемо завршити реконструкцију и поправку свих путних праваца на територији општине Горњи Милановац у кратком року.

Previous Подршка развоју земљорадничких задруга

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I