Eng

Es

It

Sp

Санкције за месне заједнице без противградне заштите

Санкције за месне заједнице без противградне заштите

На јучерашњој седници Општинског већа усвојен је предлог Решења о утврђивању висине накнаде и исплати накнаде за додатно ангажовање извршиоцима за деловање на градоносне облаке- стрелцима на лансираним станицама које се налазе на територији општине Горњи Милановац, а које покривају подручје Радарског центра „Букуља“ у 2019. години. Утврђена је новчана накнада у износу од 4.000,00 динара по ангажованом стрелцу, а с обзиром на то да свака станица има два противградна стрелца, укупан месечни износ који општина издваја за појединачну станицу и њено ангажовање стрелаца износи 8.000,00 динара. Први човек општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да је несхватљива чињеница постојања 3 противградне станице које су у функцији, али не раде услед недостатка противградних стрелаца.

„Уколико не будемо успели да у најкраћем року пронађемо стрелце за три противградне станице, размотрићемо могућност кажњавања пољопривредних произвођача,тако што ћемо им ускратити могућност субвенција. Издвајамо 50 милиона динара за подстицај у пољопривреди, за набавку противградних ракета, противградних мрежа, такође, одвајамо новац за осигурање усева и плодова. Све чинимо да пољопривреду подигнемо на виши ниво и захтевамо од свих пољопривредних произвођача да се на тај начин и понашају, да новац троше у складу са законом и да цене оно што локална самоуправа чини за њих, па самим тим да се ангажују и пријаве како би на те три противградне станице и ове године радила противградна заштита, у противном, имаћемо велике штете. Надам се да од следеће године таквих проблема нећемо имати, јер смо ушли у буџет Министарства за пољопривреду и на територију општине Горњи Милановац се проширује изградња аутоматских лансирних рампи, тако да ће се ракете директно испаљивати из Радарског центра „Букуља“, преко аутоматских лансирних рампи. Али, док не дођемо до тог степена развијености, апелујем на све, за ове три противградне станице за које немамо стрелце, да се пријаве и да успешно одрадимо и ову противградну сезону“, нагласио је Ковачевић.

Чланови Општинског већа усвојили су и измене Програма пословања и финансијског плана Предшколске установе „Сунце“. Адаптацијом простора кухиње при Другој основној школи, отворила се могућност извршења пренамене простора постојеће кухиње у простор за боравак деце.

„У оквиру Основне школе „Момчило Настасијевић“ биће изграђена једна потпуно нова, модерна кухиња, из које ће се снабдевати оброцима све школе и ПУ „Сунце“. Одлучили смо да три просторије у ПУ „Сунце“, у којима се сада припрема храна, адаптирамо и променимо у нове просторије за смештај деце, чиме ћемо добити просторије капацитета за око 60 малишана. Данас смо дали зелено светлo за адаптацију тог простора, набавку опреме и свега што је неопходно, чиме бисмо уписали децу и смањили листу чекања“, рекао је Ковачевић.

Општинско веће усвојило је предлогРешења о изменама и допунама Решења о распореду дела средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре. За асфалтирање локалних путева издвојена су средства од 335.709,60 динара за локални пут у Месној заједници Јабланица (поред Цркве). За асфалтирање некатегорисаних путева, средства у износу од 33.047.808,00 динара, распоређују се на путне правце месних заједница Лозањ, Теочин, Јабланица, Таково, Мајдан, Луњевица, Драгољ, Грабовица и Горњи Бранетићи.

Већници су усвојили и предлог Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Горњи Милановац у 2019. години. Од укупног износа од 12 милиона динара, поред средстава намењених одржавању семафора, хоризонталне и вертикалне сигнализације, израде Саобраћајног пројекта трасепроласка државних путева, за санацију улица издвојено је 3.800.000,00 динара.

На данашњем заседању, већници су усвојили и предлог Решења о прихватању измена и допуна Статута Установе за културу, уметност и ваншколско образовање Културни центар, Музеја рудничко-таковског краја и Библиотеке „Браћа Настасијевић“.

Previous Акција „102 као 1“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I