Eng

Es

It

Sp

Саопштење за јавност Изборне комисије општине Горњи Милановац

Саопштење за јавност Изборне комисије општине Горњи Милановац

Поводом све учесталијих конференција за штампу и саопштења за јавност политичких субјеката у Горњем Милановцу, у којима су неретко садржане изјаве упућене Изборној комисији општине Горњи Милановац, односно њеним члановима, Изборна комисија општине Горњи Милановац издаје следеће:

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Позивамо све политичке субјекте у општини Горњи Милановац, како политичке странке и њихове коалиције тако и групе грађана и њихове коалиције, да у својим предизборним активностима разним изјавама не врше недозвољени притисак на рад Изборне комисије општине Горњи Милановац.

Ова Комисија именована је 6. јуна 2014. године, а у пуном саставу 4. марта 2016. године и сачињена је од лица која су предложиле све одборничке групе Скупштине општине Горњи Милановац, пропорционално њиховој заступљености у локалном парламенту. Што се тиче рада изборних комисија у неком претходном периоду, сходно Закону о локалним изборима, сви политички субјекти као и сваки бирач могли су покренути поступак пред надлежним државним органима за преиспитивање законитости њеног рада уколико су имали сумњу у њену законитост, те је недопустиво да данас, у предизборној кампањи, законитост односно незаконитост рада неких ранијих комисија оцењују политички субјекти у сврхе политичке кампање, понашајући се као правосудни органи, што нису нити то могу бити.

Изборну комисију општине Горњи Милановац у сталном саставу чини Председник, 8 чланова и њихови заменици, именовани од стране Скупштине општине Горњи Милановац, на предлог Комисије за кадровска, административна и мандатно-имунитетска питања односно одборничких група. Законом о локалним изборима прописано је да само председник и заменик председника, секретар и заменик секретара морају бити дипломирани правници. Секретар и заменик секретара уопште нису чланови Изборне комисије и не учествују у доношењу одлука.

Сви чланови Изборне комисије једнако су одговорни за законитост њеног рада и недопустиво је да било који политички субјекат у Горњем Милановцу оцењује законитост рада како комисије, тако и њених чланова. О законитости и незаконитости рада Изборне комисије могу одлучивати само надлежни државни органи, а не политички субјекти, те стога сваку изјаву и конференцију за штампу у којој се коментарише рад ове Комисије односно њених чланова можемо сматрати као вид притиска на наш рад. Из ових разлога, још једном, позивамо све политичке субјекте да се суздрже од оцењивања законитости рада Изборне комисије и њених чланова путем средстава информисања, већ их позивамо да се, уколико имају било какву сумњу у законитост нашег рада обрате надлежним државним органима. У супротном, бићемо принуђени да као Комисија обавестимо надлежне државне органе о недозвољеном притиску на наш рад, док ће чланови Изборне комисије своју заштиту остварити пред надлежним правосудним органима.

Такође, припадност политичкој организацији није нити може бити услов да једно лице буде члан или заменик члана Изборне комисије, па је стога недопустиво да се у јавности чланови комисије етикетирају као припадници било које политичке странке. Чланови Изборне комисије и њихови заменици именују се на предлог одборничких група, а то да ли су они чланови политичких организација или не, не могу произвољно оцењивати поједини политички функционери.

 

У Горњем Милановцу, 28. марта 2016. године
ИЗБОРНА КОМИСИЈА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous У току чишћење јавних површина у Прањанима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I