Eng

Es

It

Sp

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Danas, 14. februara 2012. godine održana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije. Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i Predsednik opštine Milisav Mirković konstatovao je da je situacija u opštini nešto bolja u odnosu na prethodne dane. Naime, prestanak snežnih padavina u protekla 24 časa omogućio je da mehanizacija pored čišćenja glavnih saobraćajnica u gradu koje su prioritetne, radi i na čišćenju sporednih ulica, a na seoskom području na ponovnom čišćenju nekategorisanih puteva. Sve stručne službe biće na terenu i za vreme državnih praznika i u dane vikenda, a Opštinski štab za vanredne situacije zasedaće svakoga dana radi utvrđivanja daljih konkretnih mera u otklanjanju posledica elementarne nepogode. Polom je jedino naseljeno mesto u opštini gde je i juče bilo padavina što je stvorilo dodatne teškoće u raščišćavanju. Pored objekata u Leušićima i Boljkovcima, urušilo se još nekoliko objekata u Drenovi, Vrnčanima i Leušićima. Shodno Naređenju Republičkog štaba za vanredne situacije za preduzimanje odgovarajućih aktivnosti na izradi i donošenju Operativnog plana za odbranu od poplava na vodama drugog reda, upućeni su zahtevi JVP „Srbijavode“ da utvrdi stanje visoke brane na reci Dičini u Gornjim Banjanima i A.D. Rudnik i flotacija „Rudnik“ da utvrdi stanje brane broj 9 „Rudnik“ i da o tome izveste Opštinski štab za vanredne situacije.
Svi regionalni putni pravci su prohodni kao i većina lokalnih puteva. Prioritet u čišćenju imaju ona naseljena mesta u kojima ima smrtnih slučajeva, bolesnih i iznemoglih lica. Službena lica Opštine, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad su na terenu i svim raspoloživim sredstvima u saradnji sa službama Doma zdravlja, Elektrodistribucije i Vatrogasne jedinice probijaju se do najugroženijih domaćinstava sa hranom i lekovima obezbeđenim sredstvima budžeta opštine, a od danas će biti vršena dostava i 150 paketa koji predstavljaju pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije. Broj domaćinstava koja su bila snežnim nanosima odsečena od ostatka opštine smanjuje se. Od danas će na dostavljanju hrane i lekova biti angažovani i lovci Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“.
Ponovo je upućen apel svim građanima da se maksimalno angažuju na čišćenju snega i skidanju ledenica ispred svojih objekata i tako pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji i pomognu službama koje su na terenu, da se ne kreću obeleženim zonama i da postavljene trake kojima su obeležene ugrožene zone ne uklanjaju i tako dovode u pitanje nečiji život.
Mere koje su preduzete u cilju smanjenja potrošnje električne energije rezultirale su još većim smanjenjem potrošnje na teritoriji opštine za 35% (sa 40mW na 24mW) što je dodatnih 5% u odnosu na prethodni dan čime prednjačimo u odnosu na druge opštine u okrugu, ali i šire. Za sada nema planiranih restrikcija prema domaćinstvima, ali je upućen apel svim građanima da racionalno koriste električnu energiju.
Još jednom je konstatovana izuzetna solidarnost privrede u Gornjem Milanovcu, odnosno Građevinskog preduzeća „Interplet gradnja“, Kompanije „Spektar“, A.D. Rudnik i flotacija „Rudnik“ i preduzeća „Svin“ koji svaki na svoj način daju doprinos u otklanjanju posledica elementarne nepogode. Ovo je pozitivan primer koji bi, prema svojim mogućnostima, trebao da sledi i ostatak privrede Gornjeg Milanovca.
Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene osim teškoća u pristupu kontejnerima zbog visokog snežnog pokrivača, niskih temperatura, ali i parkiranih vozila koja onemogućavaju službama pristup kontejnerima.

I danas su upućeni apeli svim građanima koji imaju roditelje, rodbinu i prijatelje koji žive na seoskom području, a naročito u teško pristupačnim krajevima, uspostave kontakt sa njima, obiđu ih ukoliko već nisu i da tako uz maksimalno lično angažovanje pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji.

Претходни Potrebni radnici i dobavljači sa teritorije opštine G.Milanovac!

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I