Eng

Es

It

Sp

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i Predsednik opštine Milisav Mirković održao je danas, 13. februara 2012. godine, sednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj je konstatovao da je situacija u opštini dodatno otežana obilnim snežnim padavinama praćenim vetrom u protekla tri dana. Došlo je do uvećanja snežnog pokrivača za više od 20 centimetara, a na mestima gde ima snežnih nanosa i preko 50 centimetara tako da se već pročišćeni putevi moraju ponovo čistiti, a neki od njih čak treći put. Zbog velikih količina snega došlo je do urušavanja krova magacina za semenski i merkantilni krompir u Leušićima i krova strugare u Boljkovcima. Građevinska inspekcija je na terenu i nakon dostavljanja izveštaja znaće se i o veličini pričinjene materijalne štete.
Svi regionalni putni pravci su prohodni kao i većina lokalnih puteva, s tim što se saobraćaj otežano odvija zbog zadržavanja snega na kolovozu. Prioritet u čišćenju imaju ona naseljena mesta u kojima ima smrtnih slučajeva, bolesnih i iznemoglih lica. Službena lica Opštine, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad su na terenu i svim raspoloživim sredstvima u saradnji sa službama Doma zdravlja, Elektrodistribucije i Vatrogasne jedinice probijaju se do najugroženijih domaćinstava sa hranom i lekovima obezbeđenim sredstvima budžeta opštine, do isporuke drugog dela pomoći Republičkog štaba za vanredne situacije. Na ovoj sednici Štaba naloženo je da se po mesnim zajednicama evidentiraju sva domaćinstva sa kojima ne postoji nikakav kontakt i da se hitno upute ekipe koje bi se probile do njih na čemu će ukoliko to bude potrebno biti angažovani i lovci Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ i planinari.
Na gradskom području sneg u protekla 3 dana stvara nove probleme i potrebu za čišćenjem. Zbog velikih količina snega na svim putevima došlo je do suženja kolovoza pa je upućen apel svim učesnicima u saobraćaju na povećanu pažnju. Apelovano je na sve građane da se maksimalno angažuju na čišćenju snega i skidanju ledenica i tako pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji i pomognu službama koje su naterenu, da se ne kreću obeleženim zonama i da postavljene trake ne uklanjaju kojima su obeležene ugrožene zone i tako dovedu u pitanje nečiji život.
Mere koje su preduzete u cilju smanjenja potrošnje električne energije rezultirale su smanjenjem potrošnje električne energije na teritoriji opštine za 30% (sa 40mW na 28mW) što je dodatnih 7% u odnosu na prethodni dan. Za sada nema planiranih restrikcija prema domaćinstvima, ali ponovo je upućen apel svim građanima da racionalno koriste električnu energiju.
Poslednjih dana izuzetnu solidarnost pokazala je i privreda u Gornjem Milanovcu, pa je tako Građevinsko preduzeće „Interplet gradnja“ stavila na raspolaganje jedan broj svojih radnika za angažovanje na čišćenju snega dok traje vanredna situacija, Kompanija „Spektar“ obezbedila je 500 litara nafte za potrebe čišćenja snega u pojedinim Mesnim zajednicama, A.D. Rudnik i flotacija „Rudnik“ već nekoliko dana svojom mehanizacijom radi na raščišćavanju područja Rudnika i Majdana kao i preduzeće „Svin“ koje je dalo jedno vozilo da bez naknade danonoćno učestvuje u raščišćavanju snega dok traje vanredna situacija. Ovo je pozitivan primer koji bi, prema svojim mogućnostima, trebao da sledi i ostatak privrede Gornjeg Milanovca. U ovim trenutcima solidarni moraju biti svi – javne službe, privreda i građani.
Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene osim teškoća u pristupu kontejnerima zbog visokog snežnog pokrivača i niskih temperatura.
I danas su upućeni apeli svim građanima koji imaju roditelje, rodbinu i prijatelje koji žive na seoskom području, a naročito u teško pristupačnim krajevima, uspostave kontakt sa njima, obiđu ih ukoliko već nisu i da tako uz maksimalno lično angažovanje pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji.

Претходни SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I