Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Danas, 6. februara 2012. godine, u Kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac, održana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije.
Na početku sednice konstatovano je da je Vlada Republike Srbije proglasila vanrednu situaciju u celoj državi tako da se može očekivati i veća pomoć za prevazilaženje situacije u kojoj se naša opština nalazi. U saopštenju Vlade između ostalog rečeno je da Republički štab za vanredne sutuacije koordinira i rukovodi svim poslovima zaštite i spasavanja u toku vanredne situacije.
Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Milisav Mirković shodno predlogu Štaba za vanredne situacije sa današnje sednice uputio je novi zahtev za pomoć Vladi Republike Srbije, Republičkom štabu za vanredne situacije i Okružnom štabu za vanredne situacije i to u mehanizaciji, nafti i u finansijskom pogledu. Odobrena pomoć od strane Vlade Republike Srbije od 1,5 tona nafte za rad mašina za čišćenje smetova biće preuzeta do kraja nedelje.
Prema izveštajima sa terena situacija je i dalje teška na delovima opštine prema Divčibarama, Suvoboru, Rajcu i Rudniku. Imajući u vidu nove obilne snežne padavine dodatna mehanizacija je na terenu, a dežurne službe Javnog preduzeća za puteve opštine Gornji Milanovac i Puteva „Čačak“ i dalje su danonoćno aktivne. Na terenu su i vozila kojima raspolaže kasarna u Gornjem Milanovcu, ali i vojska, čije je angažovanje izuzetno pozitivno ocenjeno. Od danas je na području Rudnika i Majdana uključena i mehanizacija preduzeća A.D. Rudnik i flotacija „Rudnik“. Regionalni putni pravci za sada su prohodni. Shodno nalogu sa prethodne sednice upućenom svim predsednicima mesnih zajednica na području Opštine da Štabu dostave izveštaj o broju domaćinstava i lica do kojih su putevi neprohodni utvrđena je lista tih domaćinstava i već u toku dana će se obići, utvrditi njihove potrebe i dostaviti potrebna pomoć.
I danas su upućeni apeli bolesnim i starim licima, kao i trudnicama sa seoskih područja, a naročito iz onih delova koji su teško pristupačni, da se privremeno smeste kod prijatelja i rodbine na području grada do stabilizacije vremenskih prilika i građanima da svoje automobile ukoliko je to moguće uklone sa kolovoza, a ukoliko ne, onda parkiraju samo sa jedne strane kolovoza kako bi mehanizacija mogla da očisti ulice i da sneg iz svojih dvorišta ne izbacuju na očišćen kolovoz.
Shodno Odluci o prekidu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji opštine Gornji Milanovac danas osnovne i srednje škole ne rade kao ni predškolska ustanova dok vrtić na gradskom i seoskom području radi, ali sa znatno manjim brojem prisutne dece.

Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, snabdevanja električnom energijom, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene.

Previous ODRŽANA DRUGA PO REDU SEDNICA PRIVREDNOG SAVETA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC