Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Danas, 6. marta 2012. godine, u Kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac održana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, prva nakon donošenja Odluke o ukidanju vanredne situacije za teritoriju opštine Gornji Milanovac 29. februara 2012. godine, a na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije o ukidanju vanredne situacije u svim opštinama.
Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac sumirani su rezultati rada ovog Štaba na otklanjanju posledica elementarne nepogode usled obimnih i intenzivnih snežnih padavina na teritoriji naše opštine. Komandant Opštinskog štaba i predsednik opštine Milisav Mirković ocenio je rad štaba veoma uspešnim imajući u vidu da je ovo prvo delovanje Štaba po novim zakonskim propisima kao i činjenicu da još uvek nisu realizovane obuke za članove Štaba. Kako je istakao, opština Gornji Milanovac dobro je odgovorila izazovima koje je donela enormna količina snega, praćena ledenim temperaturama u trajanju dužem od dvadeset dana kroz, angažovanje sve raspoložive mehanizacije i ljudstva, danonoćni rad dežurnih službi i odličnu koordinaciju opštinskog, okružnog i republičkog štaba za vanredne situacije kao i javnih službi što je nesumnjivo najveći doprinos uspešnom prevazilaženju posledica elementarne nepogode.
Sa ove sednice upućene su reči zahvalnosti Republičkom štabu za vanredne situacije na ukazanoj pomoći u prevazilaženju posledica elementarne nepogode u pogledu odobrene mehanizacije, finansijske pomoći, odobrenih količina nafte i pomoći u hrani za najugroženije stanovništvo u zavejanim područjima.
Za sve vreme trajanja vanredne situacije nije bilo problema u oblasti snabdevanja električnom energijom, telekomunikacijama, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene. Mere koje su preduzete u cilju smanjenja potrošnje električne energije rezultirale su smanjenjem potrošnje na teritoriji opštine za 35% (sa 40mW na 24mW) čime smo prednjačili u odnosu na druge opštine u okrugu, ali i Srbiji. Međutim, imajući u vidu da su mere bile uperene na privredu nesagledivi su gubici milanovačke privrede.
Izuzetnu solidarnost za vreme trajanja vanredne situacije pokazala je i privreda u Gornjem Milanovcu, pa je tako Građevinsko preduzeće „Interplet gradnja“ stavila na raspolaganje jedan broj svojih radnika za angažovanje na čišćenju snega dok traje vanredna situacija, Kompanija „Spektar“ obezbedila je 500 litara nafte za potrebe čišćenja snega u pojedinim Mesnim zajednicama, A.D. Rudnik i flotacija „Rudnik“ svojom mehanizacijom radila je na raščišćavanju područja Rudnika i Majdana i preduzeće „Svin“ koje je dalo jedno vozilo da bez naknade danonoćno učestvuje u raščišćavanju snega dok traje vanredna situacija.
Odata su priznanja i Javnom preduzeću za puteve, Javnom preduzeću za izgradnju i Javnom kumunalnom preduzeću, koja su bez prestanka angožovana na raščišćavanju puteva, kao i savetima i predsednicima mesnih zajednica, službi Hitne pomoći, Lovačkom udruženju i sredstvima informisanja koji su svako na svoj način dali doprinos da se teška stuacija prevaziđe, ali i javnost bude pravovremeno obaveštena o svim potrebnim činjenicama, JP „Putevi Srbije“, Vojsci, Policiji, „Elektrodistribuciji“ i „Telekomu“ u Gornjem Milanovcu, volonterima Volonterske centrale i zaposlenima u Vatrogasnoj brigadi, Centru za socijalni rad i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta koji su stizali do najneprohodnijih delova opštine da odnesu potrebnu pomoć ugroženima.
Kako je na kraju zaključeno, najbitnije je da u toku vanredne situacije nije bilo smrtnih slučajeva izazvanih elementarnom nepogodom, a svi materijalni gubici i štete su nadoknadivi.


Previous ODRŽANA 38. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Leave Your Comment