Sednica Štaba za vandredne situacije u vezi snežnih padavina koje su zadesile opštinu Gornji Milanovac

Danas, 4. februara 2012. godine, u Kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac održana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, prva nakon što je Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Milisav Mirković povodom novih snežnih padavina, izuzetno niskih temperatura kao i posledica prouzrokovanih snežnim padavinama od 24., 25. i 26. januara 2012. godine, a na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju opštine Gornji Milanovac počev od 3. februara 2012. godine.
Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Milisav Mirković shodno Zaključcima sa sednice održane 3. februara uputio je zahtev za pomoć (finansijsku i materijalnu) Vladi Republike Srbije, Republičkom štabu za vanredne situacije i Okružnom štabu za vanredne situacije i u vezi sa tim odobrena je od strane Vlade Republike Srbije pomoć od 1,5 tona nafte za rad mašina za čišćenje smetova koja će biti preuzeta narednih dana.
Prema izveštajima sa terena situacija je najteža na delovima opštine prema Divčibarama, Suvoboru, Rajcu i Rudniku. Imajući u vidu najave da nas očekuju nove obilne snežne padavine praćene izuzetno niskim temperaturama uz stvaranje snežnih nanosa dodatna mehanizacija je na terenu, a dežurne službe Javnog preduzeća za puteve opštine Gornji Milanovac i Puteva „Čačak“ danonoćno su aktivne. Aktivna su od danas i dva vozila kojima raspolaže kasarna u Gornjem Milanovcu, a na raščišćavanju puteva pored mehanizacije uključuje se i vojska. Regionalni putni pravci za sada su prohodni. Da bi se predupredile sve negativne posledice koje mogu nastupiti od predstojećih padavina aktivnost svih javnih službi podignuta je na najviši mogući nivo. Naloženo je svim predsednicima mesnih zajednica na području Opštine da izvrše popis svih neraščišćenih puteva kao i da Štabu dostave izveštaj o broju domaćinstava i lica do kojih su putevi neprohodni kako bi im se dostavile neophodne životne namirnice.
Što se tiče preporuke Ministarstva prosvete za obustavu nastave u svim školama u toku sledeće nedelje zaključeno je da će se sačekati zvaničan stav Školske uprave u Čačku po ovom pitanju.
I danas su upućeni apeli bolesnim i starim licima, kao i trudnicama sa seoskih područja, a naročito iz onih delova koji su teško pristupačni, da se privremeno smeste kod prijatelja i rodbine na području grada do stabilizacije vremenskih prilika i građanima da svoje automobile ukoliko je to moguće uklone sa kolovoza, a ukoliko ne, onda parkiraju samo sa jedne strane kolovoza kako bi mehanizacija mogla da očisti ulice i da sneg iz svojih dvorišta ne izbacuju na očišćen kolovoz.

Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, snabdevanja električnom energijom, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene.

Previous Prekid nastave u svim osnovnim i srednjim školama od 6.-10. februara